Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi (CROSBI ID 269699)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pružinec Popović, Blanka ; Gregorović Kesovija, Palmira ; Abram, Maja ; Vučković, Darinka Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi // Veterinarska stanica, 50 (2019), 6; 549-557

Podaci o odgovornosti

Pružinec Popović, Blanka ; Gregorović Kesovija, Palmira ; Abram, Maja ; Vučković, Darinka

hrvatski

Prevalencija i rezistencija bakterija roda Campylobacter iz mesa peradi

Cilj: utvrditi prevalenciju bakterija roda Campylobacter u pilećem mesu u maloprodaji grada Rijeke te ispitati njihovu osjetljivost na antibiotike. Usporediti dobivene rezultate s učestalošću i profilom otpornosti na antibiotike humanih izolata kampilobaktera. Materijali i metode: Ukupno 60 uzoraka pilećeg mesa bakteriološki je analizirano standardiziranim postupcima odvajanja i identifikacije u skladu s normama ISO 10272-1 za detekciju kampilobaktera u hrani. Ispitana je osjetljivost svih izolata na ampicilin, eritromicin, ciprofloksacin, gentamicin i tetracikline. Rezultati su uspoređeni s humanim izolatima kampilobaktera izdvojenih u istom periodu iz 6444 uzoraka stolice bolesnika s akutnom dijarealnom bolešću. Rezultati: U pilećem mesu prevalencija kampilobaktera iznosi 31, 7 %, a u ljudi 4, 2 %. Prevladavao je C. jejuni (78, 9 % u mesu peradi i 89% u stolici bolesnika). Svi izolati bili su osjetljivi na gentamicin. Oko četvrtina izolata iz mesa peradi bila je otporna na eritromicin, dok su humani izolati bili osjetljivi. 33 % C. jejuni iz peradi, a 55 % humanih izolata bilo je otporno na ciprofloksacin, dok je 53 % C. jejuni iz mesa peradi za razliku od 9 % humanih izolata bilo otporno na tetracikline. Zaključci: U pilećem mesu u maloprodaji prisutne su bakterije roda Campylobacter koje predstavljaju značajan rizik u za pojavu kampilobakterioze u ljudi. Rezultati ispitivanja osjetljivosti na antibiotike ovih bakterija upućuju na važnost ograničavanja uporabe antimikrobnih sredstava kao promotora rasta u peradi kako bi se spriječio rast bakterijske rezistencije i prijenos rezistencije s izolata iz pilećeg mesa na sojeve kampilobaktera koji izazivaju oboljenje u ljudi putem lanca prehrane.

antibiotici, C. jejuni, pileće meso, rezistencija, stolica

nije evidentirano

engleski

Prevalence and resistance of Campylobacter bacteria from poultry meat.

nije evidentirano

antibiotics, C. jejuni, poultry meat, resistance, stool

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (6)

2019.

549-557

objavljeno

0350-7149

1849-1170

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Poveznice
Indeksiranost