|
|
|
Časopisi po područjima
|
|
Uredništva |
|
|
|
|
Izvorni znanstveni članak |
|
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in
vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne |
|
Mladen Knežević; Agronomski fakultet Sveučilišta u
Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić Krešimir Bošnjak
Josip Leto Goran Perčulija Hrvoje
Kutnjak Ivana Matić
|
|
Puni tekst
(Engleski) Str. 237 - 243 (pdf,
310.23 KB) downloads: 5
|
|
Sažetak Cilj istraživanja bio je utvrditi
utjecaj dodatka aditiva “Sill All” na ad libitum konzumaciju,
in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže od lucerne.
Lucerna je silirana u fenološkoj fazi cvatnje oko 40 % biljaka
u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s
dodatkom aditiva u količini od 2 L t-1 biljne mase. Nisu
utvrđene statistički značajne razlike između lucerne silirane
bez aditiva i lucerne silirane s dodatkom aditiva u udjelu
suhe tvari (ST) (632 g i 631 g ST kg-1 svježeg uzorka,
respektivno). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 921 g
organske tvari (OT) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno
više (P<0,001) u odnosu na lucernu siliranu s dodatkom
aditiva (902 g OT kg-1 ST). Lucerna silirana bez aditiva
sadržavala je 141 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, što je bilo
statistički značajno više (P<0,001) u odnosu na lucernu
siliranu s aditivom (139 g SP kg-1 ST). Lucerna silirana s
aditivom sadržavala je statistički značajno manje kiselih
detergent vlakana (KDV) (P<0,001) u odnosu na lucernu
siliranu bez aditiva (445 g kg-1 ST i 456 g kg-1 ST,
respektivno) i nižu pHvrijednost (P<0.001) (5,29 i 5,56
respektivno). Nisu utvrđene statistički značajne razlike
između ispitivanih hranidbenih tretmana u ad libitum
konzumaciji svježeg obroka, ST obroka, u mjerenim parametrima
probavljivosti, niti u balansu N. Zaključeno je da je u ovom
istraživanju dodatak aditiva sjenaži lucerne doveo do
značajnih promjena kemijskog sastava, ali promjene
kemijskog sastava nisu utjecale na mjerene biološke parametre
(ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans
dušika). |
|
Ključne riječi sjenaža lucerne; aditiv; ad
libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N |
|
[Engleski]
|
Posjeta:
27 (od 01.01.2007.)
| |
|