Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška (CROSBI ID 266703)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Friganović, Emilija ; Runje, Martina ; Ujaković, Sara ; Dorbić, Boris ; Šarolić, Mladenka ; Ćurić, Duška ; Krička, Tajana Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 23-43. doi: 10.32779/gf.2.1-2.3

Podaci o odgovornosti

Friganović, Emilija ; Runje, Martina ; Ujaković, Sara ; Dorbić, Boris ; Šarolić, Mladenka ; Ćurić, Duška ; Krička, Tajana

hrvatski

Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška

Tjestenina predstavlja idealan matriks za dodavanje različitih izvora nutrijenata. Obogaćivanjem se tjestenini, osim nutritivnih, mijenjaju i senzorske karakteristike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prihvatljivost svježih i svježih kuhanih uzoraka širokih rezanaca obogaćenih različitim udjelima proteina graška i proteina konoplje od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i svježih kuhanih, s različitim udjelima proteina konoplje i graška u recepturi proizvoda dodanih kao konopljino brašno s 31 % proteina konoplje i kao prah proteina graška s min. udjelom proteina graška od 80 %. Iz dobivenih rezultata senzorske procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih konopljinim brašnom onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % (3, 1 % proteina konoplje) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka te da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih proteinima graška u prahu onaj s udjelom proteina graška u prahu od 5 % (4 % proteina graška) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka.

obogaćivanje tjestenine ; brašno konoplje ; proteini graška ; senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of hemp and pea proteins enriched pasta

nije evidentirano

pasta enrichment ; hemp flour ; pea proteins ; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2 (1-2)

2019.

23-43

objavljeno

2623-6575

10.32779/gf.2.1-2.3

Povezanost rada

Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice