Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška (CROSBI ID 266703)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Friganović, Emilija ; Runje, Martina ; Ujaković, Sara ; Dorbić, Boris ; Šarolić, Mladenka ; Ćurić, Duška ; Krička, Tajana
hrvatski
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška
Tjestenina predstavlja idealan matriks za dodavanje različitih izvora nutrijenata. Obogaćivanjem se tjestenini, osim nutritivnih, mijenjaju i senzorske karakteristike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prihvatljivost svježih i svježih kuhanih uzoraka širokih rezanaca obogaćenih različitim udjelima proteina graška i proteina konoplje od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i svježih kuhanih, s različitim udjelima proteina konoplje i graška u recepturi proizvoda dodanih kao konopljino brašno s 31 % proteina konoplje i kao prah proteina graška s min. udjelom proteina graška od 80 %. Iz dobivenih rezultata senzorske procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih konopljinim brašnom onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % (3, 1 % proteina konoplje) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka te da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih proteinima graška u prahu onaj s udjelom proteina graška u prahu od 5 % (4 % proteina graška) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka.
obogaćivanje tjestenine ; brašno konoplje ; proteini graška ; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of hemp and pea proteins enriched pasta
nije evidentirano
pasta enrichment ; hemp flour ; pea proteins ; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Nutricionizam, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija