Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T (CROSBI ID 427702)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prah, Juliana Lana Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T / Trontel, Antonija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Prah, Juliana Lana

Trontel, Antonija

hrvatski

Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T

U ovom radu proveden je uzgoj divljeg tipa bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T koji proizvodi oba stereoizomera mliječne kiseline, L-(+)- i D-(-)-mliječnu kiselinu, u MRS podlozi s relativno niskom (20 g L-1 ) i visokom početnom koncentracijom glukoze (80 g L-1 ) kako bi se utvrdilo postoji li značajna inhibicija supstratom tijekom uzgoja šaržnim postupkom u bioreaktoru s miješalom. Zatim su provedeni uzgoji dva genetski modificirana soja ove bakterije koji mogu proizvoditi samo jedan stereoizomer mliječne kiseline, L-(+)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 41/3/2) i D-(-)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 26/13/10) u MRS podlozi (20 g L-1). Izračunati osnovni biokinetički i procesni parametri korišteni su za određivanje uspješnosti provedenih bioprocesa te su dobivene vrijednosti uspoređene s vrijednostima dobivenim za divlji tip bakterije L. gasseri JCM 1131T (PrP, JCM 1131 T = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 41/3/2 = 0, 63 g L-1 h-1). Zatim su provedeni bioprocesi odvojene hidrolize alkalno predobrađene pšenične slame s celulazama i fermentacije dobivenih ugljikohidrata u modificiranoj MRS podlozi do mliječne kiseline s pomoću dva genetski modificirana soja bakterije L. gasseri, te je određena uspješnost procesa proizvodnje oba stereoizomera mliječne kiseline na hidrolizatu lignoceluloznih sirovina (PrP, Hi 41/3/2 = 0, 83 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 75 g L-1 h-1).

optički čista mliječna kiselina, Lactobacillus gasseri, predobrađena pšenična slama, enzimska hidroliza

nije evidentirano

engleski

PRODUCTION OF OPTICALLY PURE LACTIC ACID BY BACTERIUM Lactobacillus gasseri JCM 1131T

nije evidentirano

optically pure lactic acid, Lactobacillus gasseri, pretreated wheat straw, enzimatic hydrolysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

28.02.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija