Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T (CROSBI ID 427702)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prah, Juliana Lana
Trontel, Antonija
hrvatski
Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T
U ovom radu proveden je uzgoj divljeg tipa bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T koji proizvodi oba stereoizomera mliječne kiseline, L-(+)- i D-(-)-mliječnu kiselinu, u MRS podlozi s relativno niskom (20 g L-1 ) i visokom početnom koncentracijom glukoze (80 g L-1 ) kako bi se utvrdilo postoji li značajna inhibicija supstratom tijekom uzgoja šaržnim postupkom u bioreaktoru s miješalom. Zatim su provedeni uzgoji dva genetski modificirana soja ove bakterije koji mogu proizvoditi samo jedan stereoizomer mliječne kiseline, L-(+)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 41/3/2) i D-(-)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 26/13/10) u MRS podlozi (20 g L-1). Izračunati osnovni biokinetički i procesni parametri korišteni su za određivanje uspješnosti provedenih bioprocesa te su dobivene vrijednosti uspoređene s vrijednostima dobivenim za divlji tip bakterije L. gasseri JCM 1131T (PrP, JCM 1131 T = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 41/3/2 = 0, 63 g L-1 h-1). Zatim su provedeni bioprocesi odvojene hidrolize alkalno predobrađene pšenične slame s celulazama i fermentacije dobivenih ugljikohidrata u modificiranoj MRS podlozi do mliječne kiseline s pomoću dva genetski modificirana soja bakterije L. gasseri, te je određena uspješnost procesa proizvodnje oba stereoizomera mliječne kiseline na hidrolizatu lignoceluloznih sirovina (PrP, Hi 41/3/2 = 0, 83 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 75 g L-1 h-1).
optički čista mliječna kiselina, Lactobacillus gasseri, predobrađena pšenična slama, enzimska hidroliza
nije evidentirano
engleski
PRODUCTION OF OPTICALLY PURE LACTIC ACID BY BACTERIUM Lactobacillus gasseri JCM 1131T
nije evidentirano
optically pure lactic acid, Lactobacillus gasseri, pretreated wheat straw, enzimatic hydrolysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
28.02.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb