Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja (CROSBI ID 268358)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Repajić, Maja ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Vujević, Predrag ; Ćurić, Duška ; Levaj, Branka Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 68-81. doi: 10.31727/gzb.42.4.9

Podaci o odgovornosti

Repajić, Maja ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Vujević, Predrag ; Ćurić, Duška ; Levaj, Branka

hrvatski

Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati fizikalno-kemijska i senzorska svojstva plodova više sorti kupina, jagoda, malina i borovnica uzgojenih u neposrednoj okolici Zagreba tijekom 7 dana skladištenja pri 4 °C u svrhu boljeg poznavanja svojstava sorti uzgojenih u Hrvatskoj. Shodno tome, 1., 4. i 7. dan skladištenja provedeno je određivanje topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupne kiselosti, parametara boje (CIELab), tvrdoće pomoću teksturometra i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost, a mikrobiološka analiza provedena je samo 1. dan. Temeljem dobivenih rezultata pokazalo se da su se od svih ispitivanih vrsta voća borovnice pokazale najstabilnijima tijekom skladištenja te su senzorski dobro ocijenjene i to posebno sorta 'Duke' iz ekološkog uzgoja. Za druge sorte i općenito druge vrste, pozitivan utjecaj ekološkog uzgoja nije uočen. Među ispitivanim sortama kupina sorta 'Thornfree' se pokazala najstabilnijom, a sorta 'Tulameen' je bila najstabilnija i najbolje senzorski ocijenjena sorta malina. Jagode nisu pokazale zadovoljavajuću stabilnost tijekom 7 dana skladištenja, pri čemu se sorta 'Joly' pokazala najboljom do 4. dana skladištenja. Općenito, uspoređujući sorte koje su se u pojedinim vrstama istaknule kao najbolje primjećuje se da su imale visok udio topljive suhe tvari i nižu ukupnu kiselost te da se za jagodu i malinu preferirala svjetlija boja i srednja tvrdoća plodova, a za kupinu i borovnicu tamnija boja te tvrđi plodovi. Rezultati mikrobiološke analize upućuju na potrebu za primjenom strožih higijenskih mjera tijekom berbe i rukovanja voćem.

borovnice, jagode, kupine, maline, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Study of various berry fruit quality during storage

nije evidentirano

blueberries, strawberries, blackberries, raspberries, physico-chemical and sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (4)

2019.

68-81

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.42.4.9

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice