Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine (CROSBI ID 428664)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Štefanac, Katarina
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine
U ovom radu je ispitana efikasnost ekstrakcije fenola i flavonoida iz kore mandarine, nusproizvoda nastalog tijekom postupka njene obrade. Ekstrakcija je provedena primjenom mikrovalova na uzorcima prethodno usitnjene kore mandarine pri temperaturi od 80 °C, uz vodene otopine etanola i acetona volumnih udjela 25, 50 i 70 % i vremena od 3, 7, 11 i 22 min. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima određen je UV/Vis spektrofotometrijom, a dobiveni rezultati su pokazali da volumni udio otapala i vrijeme ekstrakcije značajno utječu na prinos fenola i flavonoida. Tako se 50 %-tna vodena otopina acetona pokazala najefikasnijim ekstrakcijskim sredstvom pri izolaciji fenola kod vremena od 22 min, a 70 %-tna vodena otopina etanola pri izolaciji flavonoida kod vremena od 7 min. Budući da je najučinkovitija ekstrakcija fenola i flavonoida postignuta pri navedenim parametrima, oni bi se mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima njihove izolacije ovom nekonvencionalnom, ekološki prihvatljivom metodom.
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; kora mandarine ; polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Effect of microwave assisted extraction on the isolation of polyphenols from mandarine peel
nije evidentirano
microwave assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb