Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine (CROSBI ID 428664)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Štefanac, Katarina Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Štefanac, Katarina

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine

U ovom radu je ispitana efikasnost ekstrakcije fenola i flavonoida iz kore mandarine, nusproizvoda nastalog tijekom postupka njene obrade. Ekstrakcija je provedena primjenom mikrovalova na uzorcima prethodno usitnjene kore mandarine pri temperaturi od 80 °C, uz vodene otopine etanola i acetona volumnih udjela 25, 50 i 70 % i vremena od 3, 7, 11 i 22 min. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima određen je UV/Vis spektrofotometrijom, a dobiveni rezultati su pokazali da volumni udio otapala i vrijeme ekstrakcije značajno utječu na prinos fenola i flavonoida. Tako se 50 %-tna vodena otopina acetona pokazala najefikasnijim ekstrakcijskim sredstvom pri izolaciji fenola kod vremena od 22 min, a 70 %-tna vodena otopina etanola pri izolaciji flavonoida kod vremena od 7 min. Budući da je najučinkovitija ekstrakcija fenola i flavonoida postignuta pri navedenim parametrima, oni bi se mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima njihove izolacije ovom nekonvencionalnom, ekološki prihvatljivom metodom.

ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; kora mandarine ; polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Effect of microwave assisted extraction on the isolation of polyphenols from mandarine peel

nije evidentirano

microwave assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

09.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija