Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova (CROSBI ID 428665)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vujnović, Angela Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Vujnović, Angela

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova

Ekstrakcija fenola i flavonoida iz espresso kave i otpada nastalog nakon njena konzumiranja provedena je pomoću mikrovalova pri T = 50 i 70 °C, t = 5 i 10 minuta i φ (etanol) = 50 i 70 %. Spektrofotometrijskom analizom je utvrđeno da espresso kava sadrži 38, 75 do 51, 40 mg/g, a otpad 4, 55 do 6, 90 mg/g ukupnih fenola. Budući da temperatura od 70 °C, vrijeme od 5 minuta i 70 %-tni etanol dovode do optimalne ekstrakcije fenola iz otpada kave, navedeni parametri su korišteni kod pripreme 5, 10 i 20 %-tnih ekstrakata, koji su zatim inkorporirani u pektinske biofilmove. Njihovom karakterizacijom je utvrđeno da dodatak ekstrakata otpada utječe na promjenu boje, čvrstoće i elastičnosti biofilmova, pa tako uzorak s 20 %-tnim ekstraktom u odnosu na 5 i 10 %-tne pokazuje najveću čvrstoću i elastičnost. Time je pokazano da se i otpad kave može efikasno iskoristiti pri izrade jestivih i funkcionalnih biofilmova.

biofilm ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; pektin ; polifenoli ; teksturalna svojstva ; UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Appliance of espresso coffee waste in preparing pectin biofilms

nije evidentirano

biofilm ; microwave assisted extraction ; pectin ; polyphenols ; textural properties ; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

09.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija