Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova (CROSBI ID 428665)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vujnović, Angela
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova
Ekstrakcija fenola i flavonoida iz espresso kave i otpada nastalog nakon njena konzumiranja provedena je pomoću mikrovalova pri T = 50 i 70 °C, t = 5 i 10 minuta i φ (etanol) = 50 i 70 %. Spektrofotometrijskom analizom je utvrđeno da espresso kava sadrži 38, 75 do 51, 40 mg/g, a otpad 4, 55 do 6, 90 mg/g ukupnih fenola. Budući da temperatura od 70 °C, vrijeme od 5 minuta i 70 %-tni etanol dovode do optimalne ekstrakcije fenola iz otpada kave, navedeni parametri su korišteni kod pripreme 5, 10 i 20 %-tnih ekstrakata, koji su zatim inkorporirani u pektinske biofilmove. Njihovom karakterizacijom je utvrđeno da dodatak ekstrakata otpada utječe na promjenu boje, čvrstoće i elastičnosti biofilmova, pa tako uzorak s 20 %-tnim ekstraktom u odnosu na 5 i 10 %-tne pokazuje najveću čvrstoću i elastičnost. Time je pokazano da se i otpad kave može efikasno iskoristiti pri izrade jestivih i funkcionalnih biofilmova.
biofilm ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; pektin ; polifenoli ; teksturalna svojstva ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Appliance of espresso coffee waste in preparing pectin biofilms
nije evidentirano
biofilm ; microwave assisted extraction ; pectin ; polyphenols ; textural properties ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb