Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 428976)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Milić, Jakov David
Ščetar, Mario
hrvatski
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda
U ovom radu napravljen je pregled materijala od kojih se proizvode jestivi filmovi i prevlake, način njihove izrade, ispitana je njihova primjena te utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva prehrambenih proizvoda. Povećanjem svijesti o pravilnom zbrinjavanju ambalaže te pozitivnom učinku na prehrambene proizvode. Jestiva ambalaža se sve češće koristi kao zamjena za plastičnu ambalažu, koja je jedan od najvećih uzročnika onečišćenja okoliša. Prevlačenje voskovima i želatinom patentirano je 1800. godine, a jedan od najpoznatijih jestivih materijala je kolagen, koji se kao ovitak koristi u mesnoj industriji. Na kalifornijskoj pastrvi koja je presvučena filmom od želatine, zabilježeno je produljenje roka trajnosti od pet dana. Gubitak mase jagode koja je zaštićena kitozanom smanjeno je za 50 %, dok prženi krumpir premazan bademovom gumom upija 34 % manje ulja. Pri proizvodnji jestivih filmova, važan je materijal od kojeg se jestivi film izrađuje jer određuje postupak proizvodnje te kvalitetu konačnog proizvoda.
jestivi filmovi ; rok trajnosti ; prehrambeni proizvodi
nije evidentirano
engleski
The impact of edible packaging on the shelf life of food products
nije evidentirano
edible films ; shelf life ; food products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb