Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova (CROSBI ID 429016)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barić, Darja
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova
S porastom zanimanja za aspekte zelene kemije sve više pažnje se posvećuje pronalasku ekološki prihvatljivijih metoda ekstrakcije, a jedna od takvih je ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima jer značajno skraćuje vrijeme tretiranja uzoraka uz upotrebu malih volumena otapala. Tako je i u ovom radu ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima upotrebljena pri izolaciji polifenola iz kore mandarine, nusproizvoda prehrambene industrije, važnog izvora nutrijenata, bioaktivnih komponenti, ali i biotehnološke proizvodnje bioetanola i enzima pektinaze. Sadržaj fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarine je određen UV/Vis spektrofotometrijom u ovisnosti o primjenjenim procesnim parametrimaetara (T = 30 i 50 °C, t = 3, 7, 11 i 22 min, uz 25, 50 i 70 % aceton). Rezultati su pokazali da temperatura od 30 °C, vrijeme od 11 min i 70 % aceton omogućuju optimalnu ekstrakciju fenola i flavonoida, pa bi se navedeni parametri mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima obrade kore mandarine pri izolaciji polifenola ovom ekološki prihvatljivom metodom.
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; Kora mandarine ; Polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature, time and volume fractions of acetone on polyphenols yield extracted from mandarin peel by microwave
nije evidentirano
microwave-assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
18.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb