Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum) (CROSBI ID 681010)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Dite Hunjek, Draženka ; Repajić, Maja ; Levaj, Branka Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum) // Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 101-102

Podaci o odgovornosti

Dite Hunjek, Draženka ; Repajić, Maja ; Levaj, Branka

hrvatski

Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum)

Cilj ovoga priopćenja je dati pregled o minimalnoj preradi krumpira počevši od osnovne definicije minimalne prerade, značaja proizvoda, opisa procesa proizvodnje minimalno procesiranog krumpira (MPK) i uvjeta čuvanja do poteškoća koje se javljaju i mogućih rješenja za prevladavanje istih. Ubrzani tempo života u razvijenim zemljama utječe na porast ponude i potražnje polugotovih i gotovih jela u koje se može ubrojiti i minimalno prerađeno voće i povrće (ViP). Ono se definira kao oguljeno, narezano, 100% upotrebljivo, zapakirano, praktično i izvornog okusa i svježine. Ponuda tih proizvoda je u razvijenim zemljama i Hrvatskoj u porastu. Taj rast na hrvatskom tržištu nije jednak za sve vrste ViP, npr. MPK se nalazi u zanemarivim količinama. Proces proizvodnje MPK u osnovi je jednostavan, tj. obuhvaća operacije primarne prerade i pakiranja, ali takvi proizvodi skloni su brzom propadanju što otežava proizvodnju, kao i čuvanje, jer zahtjeva održavanje hladnog lanca. S tim u vezi provode se mnoga znanstvena istraživanja u cilju odabira adekvatne sorte najmanje sklone posmeđivanju, odabira sredstava protiv posmeđivanja, ambalaže pogodne propusnosti te atmosfere koja će usporiti procese disanja i kvarenja i na taj način omogućiti rok trajanja proizvoda za maloprodaju barem 7 dana, a i duže. Međutim, univerzalnog rješenja nema, već se temeljem dosadašnjih saznanja za odabranu sortu trebaju dodatno utvrditi uvjeti prerade i čuvanja koji bi doprinijeli maksimalnoj stabilnosti proizvoda.

minimalno prerađeni krumpir, proizvodnja, sprječavanje posmeđivanja, pakiranje

nije evidentirano

engleski

Minimally processed potato (Solanum tuberosum)

nije evidentirano

minimally processed potato, production, browning prevention, packaging

nije evidentirano

Podaci o prilogu

101-102.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija