Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum) (CROSBI ID 681010)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dite Hunjek, Draženka ; Repajić, Maja ; Levaj, Branka
hrvatski
Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum)
Cilj ovoga priopćenja je dati pregled o minimalnoj preradi krumpira počevši od osnovne definicije minimalne prerade, značaja proizvoda, opisa procesa proizvodnje minimalno procesiranog krumpira (MPK) i uvjeta čuvanja do poteškoća koje se javljaju i mogućih rješenja za prevladavanje istih. Ubrzani tempo života u razvijenim zemljama utječe na porast ponude i potražnje polugotovih i gotovih jela u koje se može ubrojiti i minimalno prerađeno voće i povrće (ViP). Ono se definira kao oguljeno, narezano, 100% upotrebljivo, zapakirano, praktično i izvornog okusa i svježine. Ponuda tih proizvoda je u razvijenim zemljama i Hrvatskoj u porastu. Taj rast na hrvatskom tržištu nije jednak za sve vrste ViP, npr. MPK se nalazi u zanemarivim količinama. Proces proizvodnje MPK u osnovi je jednostavan, tj. obuhvaća operacije primarne prerade i pakiranja, ali takvi proizvodi skloni su brzom propadanju što otežava proizvodnju, kao i čuvanje, jer zahtjeva održavanje hladnog lanca. S tim u vezi provode se mnoga znanstvena istraživanja u cilju odabira adekvatne sorte najmanje sklone posmeđivanju, odabira sredstava protiv posmeđivanja, ambalaže pogodne propusnosti te atmosfere koja će usporiti procese disanja i kvarenja i na taj način omogućiti rok trajanja proizvoda za maloprodaju barem 7 dana, a i duže. Međutim, univerzalnog rješenja nema, već se temeljem dosadašnjih saznanja za odabranu sortu trebaju dodatno utvrditi uvjeti prerade i čuvanja koji bi doprinijeli maksimalnoj stabilnosti proizvoda.
minimalno prerađeni krumpir, proizvodnja, sprječavanje posmeđivanja, pakiranje
nije evidentirano
engleski
Minimally processed potato (Solanum tuberosum)
nije evidentirano
minimally processed potato, production, browning prevention, packaging
nije evidentirano
Podaci o prilogu
101-102.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska