Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika (CROSBI ID 429573)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žgela, Marina Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Žgela, Marina

Krpan, Marina

hrvatski

Analiza čokoladnih i kakao napitaka s dodatkom eutektičkih otapala primjenom elektronskog jezika

U posljednje vrijeme, sve više se istražuje upotreba eutektičkih otapala u ekstrakciji biološki aktivnih spojeva iz nusproizvoda prehrambene industrije. Da bi razvili takav proizvod ili poboljšali kvalitetu postojećeg proizvoda, te ispitali ukus potrošača potrebno je provesti senzorsku procjenu kvalitete. Elektronski jezik je senzorski sustav koji oponaša okusni sustav čovjeka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika u kombinaciji sa statističkom obradom podataka utvrditi razliku između čokoladnih i kakao napitaka. Također, utvrditi pripadaju li čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u eutektičkim otapalima betain:glukoza (BGlc) i kolin- klorida:glukoza (ChGlc) u skupinu čokoladnih napitaka dostupnih na tržištu, uz pretpostavku da su takvi napitci senzorski prihvatljivi potrošačima te postoji li razlika u okusu takvih proizvoda. Na temelju podataka dobivenih mjerenjem odziva senzora obrađenih multivarijantnom analizom (PCA i SIMCA) može se zaključiti da elektronski jezik prepoznaje razliku između čokoladnog i kakao napitka te da su pripremljeni čokoladni napitci s dodatkom ekstrakata u BGlc i ChGlc svrstani u skupinu napitaka senzorski prihvatljivih potrošačima.

čokoladni i kakao napitak ; elektronski jezik ; eutektičko otapalo ; PCA ; SIMCA

nije evidentirano

engleski

Analysis of chocolate and cocoa drinks with the addition of deep eutectic solvents using the electronic tongue

nije evidentirano

chocolate and cocoa drink ; deep eutectic solvent ; electronic tongue ; PCA ; SIMCA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

26.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija