Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga (CROSBI ID 432252)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jovana, Tintor
Brnčić, Mladen
Dujmić, Filip
hrvatski
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga
Ekstrakcija je postupak koji se koristi u procesima prehrambene industrije, te je često bazirana na konvencionalnimmetodama što može dovesti do gubitka na bioaktivnim komponentama u gotovim proizvodima. Posljedično, raste potreba za razvojem novih metoda ekstrakcije. Cilj ovog rada bio je razvoj brze, reproducibilne i jednostavne metode ekstrakcije ukupnih fenola i antocijana iz vinskog taloga primjenom novih netopinskih tehnologija u ovom slučaju ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog inteziteta. Istraživanja su provedena uz kombinaciju tri različita otapala za ekstrakciju (destilirana voda, 30%-i 50%-tni etanol), dvije amplitude ultrazvuka (60% i 90%) te tri vremena trajanja ekstrakcije (4, 8 i 20 min). Najbolji rezultati ekstrakcije (fenola i antocijana) postignuti su uz primjenu 50%-tnog etanola kao otapala, pri amplitudi ultrazvuka 60% i vremena tretiranja od 20 min. Ekstrahirani antocijani analizirani su pomoću HPLC metode uz UV/Vis PDA detektor i monolitne kolone za kromatografsku separaciju. Dobiveni rezultati pokazuju da ultrazvučna ekstrakcija može značajno poboljšati ekstrakciju bioaktivnih spojeva, pritome postižući veću učinkovitost i kraće vrijeme ekstrakcije, uz uštedu energije i otapala.
ultrazvuk visokih intenziteta, ekstrakcija, antocijani, fenoli
nije evidentirano
engleski
Application of ultrasound as method for extraction of bioactive compounds from sediment residue of wine
nije evidentirano
Hgh power ultrasound, extraction, anthocyans, phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
18.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb