Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvukom potpomognuto sušenje buče u vakuum sušari (CROSBI ID 432259)

Ocjenski rad | diplomski rad

Landeka, Vesna Ultrazvukom potpomognuto sušenje buče u vakuum sušari / Brnčić, Mladen (mentor); Dujmić, Filip ; Marelja, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Landeka, Vesna

Brnčić, Mladen

Dujmić, Filip ; Marelja, Marko

hrvatski

Ultrazvukom potpomognuto sušenje buče u vakuum sušari

Sušenje predstavlja najpoznatiji i najučinkovitiji način konzerviranja namirnica te je jedan od najčešćih toplinskih procesa obrade hrane. Međutim, postupci sušenja mogu dovesti do negativnih promjena u strukturi, teksturnim i senzorskim svojstvima hrane. Nove netoplinske metode obrade namirnica sve se više koriste kao nadopuna ili zamjena standardnim metodama koje koristi prehrambena industrija. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta predstavlja novu metodu netoplinske obrade hrane i zbog svojeg djelovanja na staničnu strukturu se koristi kao metoda predobrade ili obrade namirnice prije sušenja. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka kao predobrade na sušenje uzoraka buče te ih usporediti sa uzorcima netretiranih ultrazvukom. Koristio se ultrazvučni uređaj sa kupelji maksimalne snage 1580 W, frekvencije 37 kHz i amplitude 100%. Sušenje uzoraka provodilo se u vakuum sušari pri temperaturi od 40ºC tijekom 180 minuta. Dobiveni rezultati pokazali su da je ultrazvuk visokog inteziteta učinkovit kao metoda obrade prije sušenja zbog očuvanja glavnih karakteristika proizvoda. Također, smanjenjem tlaka povećava se učinak vakuum sušenja pa je tako najveći učinak postignut pri najniţem tlaku. Isto tako duţe vrijeme tretiranja rezultira većim utjecajem ultrazvuka na tretirani uzorak, pri čemu ne dolazi do promjene izgleda uzoraka.

ultrazvuk visokog intenziteta, sušenje, buča, tekstura, boja

nije evidentirano

engleski

Drying of squash in vacuum drier assisted with ultrasound

nije evidentirano

high-intensity ultrasound, drying, squash, texture, colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija