Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica (CROSBI ID 276726)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Logarušić, Marijan ; Slivac, Igor ; Radošević, Kristina ; Gaurina Srček, Višnja
hrvatski
Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica
Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0, 1 g/L i/ili 0, 2 g/L) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.
uljna pogača lana ; proteinski izolat ; rekombinantni protein ; kulture stanica
nije evidentirano
engleski
Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cells growth and productivity
nije evidentirano
flaxseed oil cake ; protein isolate ; recombinant protein ; cell cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14 (3-4)
2019.
98-104
objavljeno
1847-3423
10.31895/hcptbn.14.3-4.3