Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane (CROSBI ID 66790)

Prilog u knjizi | ostalo | domaća recenzija

Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Bojana, Voučko ; Nikolina Čukelj Mustač Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 37-62

Podaci o odgovornosti

Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Bojana, Voučko ; Nikolina Čukelj Mustač

hrvatski

Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane

U mlinskoj industriji nastaje značajna količina nusproizvoda, prvenstveno posija, koje su jestive i bogate prehrambenim vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima i bioaktivnim spojevima kao što su fenolne kiseline, arabinoksilani, β-glukani, alkilresorcinoli, lignani, flavonoidi i fitosteroli. U ovom poglavlju prikazan je nutritivni sastav posija pšenice i prosa te ljuski heljde, kao i dosadašnje spoznaje o procesima njihove stabilizacije i mogućnostima primjene u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, a s ciljem očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Prikazan je utjecaj finog usitnjavanja kriogenim mljevenjem, obrade ultrazvukom visokog intenziteta, mikrovalovima te enzimske obrade i/ili fermentacije posija pšenice, prosa i heljde na sastav pojedinih frakcija, njihovu tehnološku funkcionalnost, udio bioaktivnih spojeva te biološku iskoristivost makro- i mikronutrijenata. Razmotrene su mogućnosti primjene visokovrijednih frakcija obrađenih posija u proizvodnji hrane namijenjene općoj populaciji te osobama s posebnim prehrambenim potrebama. Dodatno je dan osvrt na stabilnost posija.

enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije žitarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda

nije evidentirano

engleski

Possible usages of milling by-products for functional food production

nije evidentirano

enzyme hydrolisis ; cryogenic milling ; cereal bran ; high-intensity ultrasound ; food shelf-life

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-62.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija