Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane (CROSBI ID 66790)
Prilog u knjizi | ostalo | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Bojana, Voučko ; Nikolina Čukelj Mustač
hrvatski
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane
U mlinskoj industriji nastaje značajna količina nusproizvoda, prvenstveno posija, koje su jestive i bogate prehrambenim vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima i bioaktivnim spojevima kao što su fenolne kiseline, arabinoksilani, β-glukani, alkilresorcinoli, lignani, flavonoidi i fitosteroli. U ovom poglavlju prikazan je nutritivni sastav posija pšenice i prosa te ljuski heljde, kao i dosadašnje spoznaje o procesima njihove stabilizacije i mogućnostima primjene u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, a s ciljem očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Prikazan je utjecaj finog usitnjavanja kriogenim mljevenjem, obrade ultrazvukom visokog intenziteta, mikrovalovima te enzimske obrade i/ili fermentacije posija pšenice, prosa i heljde na sastav pojedinih frakcija, njihovu tehnološku funkcionalnost, udio bioaktivnih spojeva te biološku iskoristivost makro- i mikronutrijenata. Razmotrene su mogućnosti primjene visokovrijednih frakcija obrađenih posija u proizvodnji hrane namijenjene općoj populaciji te osobama s posebnim prehrambenim potrebama. Dodatno je dan osvrt na stabilnost posija.
enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije žitarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda
nije evidentirano
engleski
Possible usages of milling by-products for functional food production
nije evidentirano
enzyme hydrolisis ; cryogenic milling ; cereal bran ; high-intensity ultrasound ; food shelf-life
nije evidentirano
Podaci o prilogu
37-62.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-64-1