Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura (CROSBI ID 433807)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Živković, Mattea
Frece, Jadranka
Čanak, Iva
hrvatski
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura
Mliječni proizvodi se osim po hranjivosti i blagotvornom učinku na zdravlje potrošača, izdvajaju kao dobar izvor bakterija mliječne kiseline (BMK) s mogućom primjenom u proizvodnji novih starter kultura i probiotičkih pripravaka. Poznato je da BMK posjeduju dugu tradiciju primjene u fermentacijskim procesima kojim se dobivaju namirnice blagog okusa, ugodne arome, visoke nutritivne vrijednosti i funkcionalnih svojstava. Korištenjem BMK iz spomenutih sirovina, osigurava se njihova bolja prilagodba tehnološkom procesu i veća učinkovitost proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. Kako bi njihova primjena uopće bila moguća, potrebno je zadovoljiti stroge selekcijske kriterije koji osiguravaju izbor soja s dobrim tehnološkim i funkcionalnim karakteristikama te sigurnog za upotrebu.
mliječni proizvodi, bakterije mliječne kiseline, starter kulture, probiotici
nije evidentirano
engleski
Diary products as source of probiotic cultures
nije evidentirano
diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
02.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb