Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura (CROSBI ID 433807)

Ocjenski rad | diplomski rad

Živković, Mattea Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura / Frece, Jadranka (mentor); Čanak, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Živković, Mattea

Frece, Jadranka

Čanak, Iva

hrvatski

Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura

Mliječni proizvodi se osim po hranjivosti i blagotvornom učinku na zdravlje potrošača, izdvajaju kao dobar izvor bakterija mliječne kiseline (BMK) s mogućom primjenom u proizvodnji novih starter kultura i probiotičkih pripravaka. Poznato je da BMK posjeduju dugu tradiciju primjene u fermentacijskim procesima kojim se dobivaju namirnice blagog okusa, ugodne arome, visoke nutritivne vrijednosti i funkcionalnih svojstava. Korištenjem BMK iz spomenutih sirovina, osigurava se njihova bolja prilagodba tehnološkom procesu i veća učinkovitost proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. Kako bi njihova primjena uopće bila moguća, potrebno je zadovoljiti stroge selekcijske kriterije koji osiguravaju izbor soja s dobrim tehnološkim i funkcionalnim karakteristikama te sigurnog za upotrebu.

mliječni proizvodi, bakterije mliječne kiseline, starter kulture, probiotici

nije evidentirano

engleski

Diary products as source of probiotic cultures

nije evidentirano

diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

02.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano