Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde (CROSBI ID 433863)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prodanović, Ana-Marija
Krpan, Marina
hrvatski
Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde
U ovom radu ispitan je utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana celulazom i hemicelulazom na udjel netopljivih vlakana, vlakana topljivih u vodi, a netopljivih u 78 %-tnom etanolu i vlakana topljivih u vodi i u 78 %-tnom etanolu u uzorcima ljusaka heljde te utjecaj kriomljevenja na kapacitet zadržavanja vode. Kriomljevenje je provedeno u trajanju od 8 minuta ili u ciklusima po 8 minuta do postizanja veličine čestica < 56 µm. Enzimski tretman proveden je u trajanju od 1, 4 i 8 sati, uz dodatak 0, 1 % ili 1 % enzima. Rezultati su pokazali da interakcija veličine čestica ljusaka heljde, vremena enzimskog tretmana i udjela dodanih enzima značajno utječe na udjel topljivih i netopljivih vlakana. Optimalnim se pokazalo usitnjavanje uzorka na veličinu čestica < 56 µm te enzimski tretman tijekom jednog sata uz dodatak 1 % enzima, pri čemu je celulaza značajnije utjecala na povećanje udjela topljivih vlakana. Kriomljevenje i enzimski tretman nisu imali statistički značajan utjecaj na kapacitet zadržavanja vode tretiranog uzorka.
ljuske heljde ; kriomljevenje ; vlakna ; enzimski tretman ; kapacitet zadržavanja vode
nije evidentirano
engleski
Effect of cryomilling and enzymatic treatment on the content of dietary fiber in treated samples of buckwheat hulls
nije evidentirano
buckwheat hulls ; cryomilling ; dietary fiber ; enzymatic treatment ; water retention capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
15.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb