Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih (CROSBI ID 433873)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šagovac, Marijana Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Šagovac, Marijana

Krpan, Marina

hrvatski

Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih

Tema ovog diplomskog rada bila je istražiti i proučiti utjecaj migrene na prehrambene navike oboljelih. Odnosno, koje to prehrambene namirnice i sastojci hrane mogu utjecati na pojavu, intenzitet te duljinu trajanja migrenskih napadaja. Istraživanje se provodilo putem anketnog upitnika koji je sadržavao 21 pitanje. Ukupno 579 ispitanika (96, 9 % žena ; 3, 1 % muškaraca) je ispunilo upitnik u cijelosti u dobnim skupinama od 20-60 godina. Kod 97, 6 % ispitanika je utvrđeno da migrena značajno narušava kvalitetu života. 80, 1 % ispitanika ovog istraživanja koristi neku vrstu lijekova protiv migrene, dok 32, 1 % koristi neki oblik terapije u svrhu liječenja migrene, a 47, 8 % koristi neki oblik suplementacije. 45, 1 % ispitanika navodi da im pojedine namirnice i sastojci hrane uzrokuju migrenu, a 21, 8 % oboljelih navodi da pojedine namirnice i sastojci hrane imaju ublažavajuće učinke ili čak u potpunosti uklanjaju pojavu migrene. Rezultati ovog istraživanja dokazali su važnost uvođenja pravilne prehrane u svrhu prevencije i liječenja migrene.

liječenje ; magnezij ; migrena ; prehrana ; vitamini

nije evidentirano

engleski

The impact of migraine on the nutrition diet and quality of patients life

nije evidentirano

diet ; magnesium ; migraine ; treatment ; vitamins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

15.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija