Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih (CROSBI ID 433873)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šagovac, Marijana
Krpan, Marina
hrvatski
Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih
Tema ovog diplomskog rada bila je istražiti i proučiti utjecaj migrene na prehrambene navike oboljelih. Odnosno, koje to prehrambene namirnice i sastojci hrane mogu utjecati na pojavu, intenzitet te duljinu trajanja migrenskih napadaja. Istraživanje se provodilo putem anketnog upitnika koji je sadržavao 21 pitanje. Ukupno 579 ispitanika (96, 9 % žena ; 3, 1 % muškaraca) je ispunilo upitnik u cijelosti u dobnim skupinama od 20-60 godina. Kod 97, 6 % ispitanika je utvrđeno da migrena značajno narušava kvalitetu života. 80, 1 % ispitanika ovog istraživanja koristi neku vrstu lijekova protiv migrene, dok 32, 1 % koristi neki oblik terapije u svrhu liječenja migrene, a 47, 8 % koristi neki oblik suplementacije. 45, 1 % ispitanika navodi da im pojedine namirnice i sastojci hrane uzrokuju migrenu, a 21, 8 % oboljelih navodi da pojedine namirnice i sastojci hrane imaju ublažavajuće učinke ili čak u potpunosti uklanjaju pojavu migrene. Rezultati ovog istraživanja dokazali su važnost uvođenja pravilne prehrane u svrhu prevencije i liječenja migrene.
liječenje ; magnezij ; migrena ; prehrana ; vitamini
nije evidentirano
engleski
The impact of migraine on the nutrition diet and quality of patients life
nije evidentirano
diet ; magnesium ; migraine ; treatment ; vitamins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
15.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb