Određivanje olova, željeza, bakra i cinka u povrću i tlu metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (CROSBI ID 329182)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pehnec, Gordana
Blanuša, Maja ; Cimerman, Zvjezdana
hrvatski
Određivanje olova, željeza, bakra i cinka u povrću i tlu metodom atomske apsorpcijske spektrometrije
Metoda atomske apsorpcijske apektrometrije prilagođena je za određivanje tragova olova, željeza, bakra i cinka u tlu i biološkom materijalu (list i korijen peršina). Za pripravu uzoraka primijenjen je postupak suhog spaljivanja. Olovo u peršinu određeno je uz elektrotermalnu atomizaciju, a olovo u tlu te ostali elementi u peršinu i tlu uz atomizaciju plamenom. Prikladnost metoda utvrđena je određivanjem njihove točnosti, preciznosti, osjetljivosti i granica detekcije za svaki element. Metode su primijenjene za ispitivanje zagađenja olovom uz frekventnu prometnicu, te je opaženo da koncentracija Pb u tlu i peršinu znatno opada s udaljenošću. Koncentracije ostalih elemenata ne ovise o udaljenosti, a izmjerene vrijednosti odgovaraju literaturnim podacima za ostale evropske zemlje. Nađene su visoke i značajne korelacije između koncentracija Fe u korijenu i tlu i Pb u listu i tlu, te visoke ali ne i značajne korelacije između koncentracija Fe i Cu u listu i tlu. Nije nađena značajna korelacija između Zn u peršinu i tlu.
atomska apsorpcijska spektrometrija ; bakar ; cink ; željezo ; olovo ; peršin ; tlo ;
nije evidentirano
engleski
etermination of lead, iron, copper and zinc in vegetables and soil by atomic absorption spectrometry.
nije evidentirano
atomic absorption spectrometry ; copper ; iron ; lead ; parsley ; soil ; zinc
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
20.12.1996.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb