Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice (CROSBI ID 337027)

Ocjenski rad | diplomski rad

Budišćak, Helena Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Budišćak, Helena

Levaj, Branka

hrvatski

Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice i marmelade u kojoj je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče, u laboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrjednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Sve navedene parametre trebalo je odrediti u marmeladama kupljenim na tržištu. Ispitivane marmelada bile su podvrgnute mjerenju čvstoće gela i senzorskom ocjenjivanju. Rezultati istraživanja pokazali su da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Sadržaj šećera u marmeladama sa tržišta odgovara deklaraciji na ambalaži. Tijekom procesa pripreme marmelade pH i kloraminska vrijednost se ne mijenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina polifenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima bio je vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade imale su zadovoljavajuću čvrstoću osim marmelade A kojoj je čvrstoća bila veća od vrijednosti koje se mogu izmjeriti pektinometrom po Šulcu. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja marmelada A imala je najslabije ocjene, jer je bila prečvrsta, slabo maziva i nedovoljno harmonična. Marmelada od marelice i buče dobila je dosta visoke ocjene, osim za svojstvo mirisa jer se djelomično osjetio miris buče. Marmelada od marelice pripremljena u laboratorijskim uvjetima dobila je najviše ocjene.

marelice; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri

nije evidentirano

engleski

Establishing the quality parameters of apricot jams

nije evidentirano

apricot; marmalade; parameters of quality; polyphenolic substanse; sugars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

01.03.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija