Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice (CROSBI ID 337027)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Budišćak, Helena
Levaj, Branka
hrvatski
Utvrđivanje parametara kvalitete marmelade od marelice
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice i marmelade u kojoj je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče, u laboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrjednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Sve navedene parametre trebalo je odrediti u marmeladama kupljenim na tržištu. Ispitivane marmelada bile su podvrgnute mjerenju čvstoće gela i senzorskom ocjenjivanju. Rezultati istraživanja pokazali su da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Sadržaj šećera u marmeladama sa tržišta odgovara deklaraciji na ambalaži. Tijekom procesa pripreme marmelade pH i kloraminska vrijednost se ne mijenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina polifenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima bio je vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade imale su zadovoljavajuću čvrstoću osim marmelade A kojoj je čvrstoća bila veća od vrijednosti koje se mogu izmjeriti pektinometrom po Šulcu. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja marmelada A imala je najslabije ocjene, jer je bila prečvrsta, slabo maziva i nedovoljno harmonična. Marmelada od marelice i buče dobila je dosta visoke ocjene, osim za svojstvo mirisa jer se djelomično osjetio miris buče. Marmelada od marelice pripremljena u laboratorijskim uvjetima dobila je najviše ocjene.
marelice; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri
nije evidentirano
engleski
Establishing the quality parameters of apricot jams
nije evidentirano
apricot; marmalade; parameters of quality; polyphenolic substanse; sugars
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
01.03.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb