Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja (CROSBI ID 337567)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dunjić, Tanja
Vahčić, Nada
hrvatski
Primjena faktorskog plana u praćenju promjena kakvoće grijanog sojinog ulja
Kakvoća grijanog i prženog ulja je preduvjet kakvoće namirnica pripremljenih u njemu, pa je stoga određivanje parametara kakvoće takvog ulja od velike važnosti. Cilj rada bio je da se primjenom faktorskog plana (tri na drugu) ispita utjecaj temperature i vremena zagrijavanja na promjene fizikalno-kemijskih parametara koji definiraju kakvoću sojinog ulja. Određeni su slijedeći fizikalno- kemijski parametri: jodni broj, slobodne masne kiseline, peroksidni broj, indeks refrakcije, intenzitet boje, polarni spojevi te je provedena i senzorska analiza sojinog ulja grijanog pri tri različite temperature (170 °, 180 ° i 190 °C) u uzorcima sojinog ulja. Uzorci za analizu uzimani su svakog 16-tog i 32-og sata zagrijavanja. Dobiveno je 7 jednadžbi polinomskog tipa koji se mogu koristiti za predviđanje utjecaja neke druge temperature i vremena zagrijavanja unutar istraživanog intervala na fizikalno- kemijske parametre ili mogu poslužiti za pronalaženje nivoa tih faktora (temperature i vremena) kod kojih je utjecaj na fizikalno-kemijske promjene minimalan i ne utječe bitno na kakvoću grijanog sojinog ulja. Također je izračunata i efikasnost jednadžbi koja se kretala u rasponu od 90, 25 do 99, 99%.
grijanje; parametri kakvoće; sojino ulje; faktorski plan
nije evidentirano
engleski
Application of factorial design in monitoring the quality of heated soybean oil
nije evidentirano
heating; quality parameters; soybean oil; factorial designe
nije evidentirano
Podaci o izdanju
84
09.12.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb