Određivanje olova, željeza, bakra i cinka u povrću i tlu metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (CROSBI ID 329329)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pehanec, Gordana
Cimerman, Zvjezdana
hrvatski
Određivanje olova, željeza, bakra i cinka u povrću i tlu metodom atomske apsorpcijske spektrometrije
Metoda atomske apsorpcijske i spektrometrije prilagođena je za određivanje tragova olova, željeza, bakra i cinka u tlu i biološkom materijalu (list i korijen peršina). Za pripravu uzoraka primijenjen je postupak spaljivanja pri 4500C (peršin) i ekstrakcije s 10%-tnom dušičnom kiselinom (tlo). Olovo u peršinu određivano je uz elektrotermalnu atomizaciju a olovo u tlu te ostali elementi u peršinu i tlu uz atomizaciju plamenom. Prikladnost metoda utvrđena je određivanjem njihove točnosti, preciznosti, osjetljivosti i granica detekcije za svaki element. Metode su primjenjene za ispitivanje zagađenja olovom uz frekventne prometnice, te je opaženo da koncentracija olova u tlu i peršinu znatno opada s udaljenošću. Koncentracije ostalih metala ne ovise o udaljenosti, a izmjerene vrijednosti odgovaraju literaturnim podacima za ostale evropske zemlje. Pronađene su visoke i značajne korelacije između koncentracije željeza u korijenu i tlu i olova u listu i tlu, te visoke ali ne značajne korelacije između koncentracije željeza i bakra u listu i tlu. Nije nađena značajna korelacija između cinka u peršinu i tlu.
atomska apsorpcijska spektrometrija; bakar; cink; olovo; peršin; tlo; željezo
nije evidentirano
engleski
Determination of lead iron, copper and zinc in vegetables and soil atomic absorption spectrometry
nije evidentirano
atomic absorption spectrometry; copper; iron; lead; parsley; soil; zinc
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb