Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS (CROSBI ID 329340)

Ocjenski rad | diplomski rad

Farago, Helena Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS / Tamhina,Biserka (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 1904

Podaci o odgovornosti

Farago, Helena

Tamhina,Biserka

hrvatski

Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS

Metoda atomske apsorpcijske spektroskopije prilagođena je za određivanje tragova olova, kadmija i žive u prehrambenim proizvodima (riba, tuna, Thunna thynnus). Olovo i kadmij određeni su plamenom atomizacijom dok je živa određena besplameno. Ispitane su granice detekcije i osjetljivost za sve navedene elemente. Na temelju dobivenih rezultata utvrđeno je da je atomska apsorpcijska spektoskopija uz plamenu atomizaciju pogodna tehnika za određivanje olova i kadmija, a da je besplamena tehnika pogodna za određivanje žive.. Metode se mogu primjeniti za procjenu zdrastvene ispravnosti namirnica. Utvrđeno je da su koncentracije olova, kadmija i žive ispod maksimalno dozvoljenih granica što pokazuje da je namirnica prikladna za konzumiranje.

atomska apsorpcijska spektroskopija; olovo; kadmij; živa; tunjevina

nije evidentirano

engleski

Determination of trace of lead, cadmium and mercury in foodproducts by atomic absorption spectroscopy

nije evidentirano

atomic absorption spectroscopy; lead; cadmium; mercury; tunnyfish

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija