Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS (CROSBI ID 329340)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Farago, Helena
Tamhina,Biserka
hrvatski
Određivanje tragova olova, kadmija i -žive u prehrambenim proizvodima metodom AAS
Metoda atomske apsorpcijske spektroskopije prilagođena je za određivanje tragova olova, kadmija i žive u prehrambenim proizvodima (riba, tuna, Thunna thynnus). Olovo i kadmij određeni su plamenom atomizacijom dok je živa određena besplameno. Ispitane su granice detekcije i osjetljivost za sve navedene elemente. Na temelju dobivenih rezultata utvrđeno je da je atomska apsorpcijska spektoskopija uz plamenu atomizaciju pogodna tehnika za određivanje olova i kadmija, a da je besplamena tehnika pogodna za određivanje žive.. Metode se mogu primjeniti za procjenu zdrastvene ispravnosti namirnica. Utvrđeno je da su koncentracije olova, kadmija i žive ispod maksimalno dozvoljenih granica što pokazuje da je namirnica prikladna za konzumiranje.
atomska apsorpcijska spektroskopija; olovo; kadmij; živa; tunjevina
nije evidentirano
engleski
Determination of trace of lead, cadmium and mercury in foodproducts by atomic absorption spectroscopy
nije evidentirano
atomic absorption spectroscopy; lead; cadmium; mercury; tunnyfish
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb