Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja (CROSBI ID 337643)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sturica, Barbara Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Sturica, Barbara

Vahčić, Nada

hrvatski

Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja

Većina jestivih ulja podvrgnuta je visokim temperaturama tijekom procesa priprave hrane. U ovom radu praćene su degradacijske promjene u sojinom ulju grijanom pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C, 190 °C) tijekom 40 sati. Uzorci za analizu uzimani su svaka 4 sata. Cilj je bio utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem jodnog broja, kiselinskog broja, peroksidnog broja, indeksa refrakcije, intenziteta boje, polarnih spojeva i senzorskom analizom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata, formiranih tijekom grijanja, rasla je s vremenom i temperaturom. Prema dobivenim rezultatima vidi se da porast temperature skraćuje vrijeme uporabe ulja za prženje.

grijano ulje; degradacija ulja; sojino ulje

nije evidentirano

engleski

Monitoring of changes in soybean oil during heating

nije evidentirano

heating oil; oil degradation; soybean oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

13.12.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija