Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja (CROSBI ID 337643)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sturica, Barbara
Vahčić, Nada
hrvatski
Praćenje promjena sojinog ulja tijekom višesatnog zagrijavanja
Većina jestivih ulja podvrgnuta je visokim temperaturama tijekom procesa priprave hrane. U ovom radu praćene su degradacijske promjene u sojinom ulju grijanom pri tri različite temperature (170 °C, 180 °C, 190 °C) tijekom 40 sati. Uzorci za analizu uzimani su svaka 4 sata. Cilj je bio utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem jodnog broja, kiselinskog broja, peroksidnog broja, indeksa refrakcije, intenziteta boje, polarnih spojeva i senzorskom analizom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata, formiranih tijekom grijanja, rasla je s vremenom i temperaturom. Prema dobivenim rezultatima vidi se da porast temperature skraćuje vrijeme uporabe ulja za prženje.
grijano ulje; degradacija ulja; sojino ulje
nije evidentirano
engleski
Monitoring of changes in soybean oil during heating
nije evidentirano
heating oil; oil degradation; soybean oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
13.12.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb