Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 103077)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Karlović, Damir ; Ćurić, Duška Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji // PBN revija, 1 (2002), 5-7-x

Podaci o odgovornosti

Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Karlović, Damir ; Ćurić, Duška

hrvatski

Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji

Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda. Ekstruderi se mogu koristiti u proizvodnji različitih vrsta klasičnih prehrambenih proizvoda ili za dobivanje velike palete potpuno novih prehrambenih proizvoda. Mnoge tvornice umjesto tradicionalnih tehnologija koriste tehnologiju ekstrudiranja za proizvodnju cerealne dječje hrane, konditorskih proizvoda, mesnih prerađevina i sl. Unatoč tome što tehnologija ekstrudiranja ima puno prednosti u odnosu na konvencionalne tehnologije, dugo je vremena trebalo da ekstruzija u potpunosti preuzme primarnu ulogu u proizvodnji hrane, posebice kada se radi o primjeni dvopužnih multifunkcionalnih ekstrudera.

ekstruder; ekstruzija; povijest

nije evidentirano

engleski

Historical review of technological development of extruders and extrusion process in food industry

nije evidentirano

extruder; extrusion; history

nije evidentirano

Podaci o izdanju

1

2002.

5-7-x

objavljeno

1334-0719

Povezanost rada

Biotehnologija