Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake (CROSBI ID 337813)

Ocjenski rad | diplomski rad

Beganović, Jasna Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake / Delaš, Ivančica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Beganović, Jasna

Delaš, Ivančica

hrvatski

Analiza sastava masnih kiselina u žumanjku jaja nesilica hranjenih dodatkom micelija gljive Shiitake

Količina i sastav lipida koje unosimo hranom utječe na pojavu srčanih bolesti. Istraživanja potvrđuju da potrošnja dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina ima specifičan i djelotvoran učinak na ljudsko zdravlje čime se smanjuje utjecaj neravnomjernog unosa masnih kiselina. Značajan je interes za obogaćivanje žumanjaka s polinezasićenim masnim kiselinama jer se smatra da povećane količine smanjuju rizik srčanih bolesti. Zadatak ovog rada je bio istražiti da li ishrana nesilica nadopunjena Shiitake gljivama utječe na sastav masnih kiselina žumanjka. Nesilice podijeljene u tri skupine konzumirale su hranu obogaćenu različitim udjelima micelija gljive Shiitake: kontrolna skupina (K) bez dodatka, skupina s 3% micelija gljive Shiitake (3S) i skupina s 20% micelija gljive Shiitake (20S). Uzorci žumanjaka ekstrahirani su smjesom otapala kloroform: metanol. U ekstraktima žumanjaka određen je sadržaj ukupnih lipida. Nakon metanolize određen je sastav masnih kiselina plinskom kromatografijom. U masnokiselinskom sastavu gljive Shiitake kao dominantna (59, 78%) masna kiselina nađena je linolna (C18:2,  ; 6). U sastavu masnih kiselina žumanjka nesilica hranjenih hranom obogaćenom dodatkom 3% micelija (3S) uočen je porast udjela zasićenih masnih kiselina. Analiza masnih kiselina žumanjka nesilica čija je ishrana sadržavala 20% micelija (20S) pokazala je povećani udio esencijalne linolne kiseline (C18:2,  ; 6), kao i porast udjela mononezasićenih kiselina, palmitoleinske (C16:1,  ; 7) i oleinske (C18:1,  ; 9), čime je znatno smanjen stupanj nezasićenosti (0, 65) u odnosu na kontrolnu skupinu (1, 44). Rezultati upućuju da je promjenama u hrani nesilica moguće utjecati na modulaciju sastava masnih kiselina u sastavu žumanjka.

masne kiseline; ateroskleroza; žumanjak; gljiva Shiitake; lipoproteini

nije evidentirano

engleski

Fatty Acid Content Analysis in Yolks from Laying Hens Fed with Dietary Supplementation of Shiitake Mushroom

nije evidentirano

fatty acids; atherosclerosis; egg yolk; Shiitake mushroom; lipoproteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

30.04.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija