Aroma probiotičkih jogurta (CROSBI ID 338990)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kralj, Anamarija
Vahčić, Nada
hrvatski
Aroma probiotičkih jogurta
Svrha ovog istraživanja je pratiti promjene udjela komponenata arome u probiotičkom jogurtu slovenskog proizvođača. Nastale promjene su istraživane ovisno o vremenu i temperaturi skladištenja. U radu je ispitivan udjel komponenata arome uzoraka probiotičkih jogurta tijekom skladištenja pri +4°C i +20°C. Određivani su udjeli acetaldehida, diacetila, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline. Analize su vršene svaki peti dan počevši od nultog, tijekom dvadeset dana skladištenja. Rezultati pokazuju da je tijekom skladištenja došlo do promjena u koncentracijama komponenata arome. Tijekom dvadesetodnevnog skladištenja došlo je do povećanja koncentracije diacetila, etanola, limunske, mliječne i octene kiseline dok je istovremeno došlo do pada udjela acetaldehida. Sve uočene promjene u koncentracijama komponenata arome tijekom skladištenja značajnije su izražene pri višim temperaturnim razinama.
komponente arome; probitički jogurt; skladištenje
nije evidentirano
engleski
The aroma of the probiotic yogurts
nije evidentirano
aroma compounds; probiotic yogurt; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
12.11.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb