Neka fizikalno-kemijska svojstva meda (CROSBI ID 339007)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Despot, Vedrana
Vahčić, Nada
hrvatski
Neka fizikalno-kemijska svojstva meda
Med se vrednuje na temelju fizikalno-kemijske analize njegovih sastojaka. Fizikalno-kemijska svojstva meda kao što su velika viskoznost, gustoća, konzistencija i slatkoća usko su povezani sa činjenicom da je med otopina sa visokim sadržajem šećera. Također, raznolikosti u kemijskom sastavu meda posljedica su rasprostranjenosti biljaka, klime, uvjeta okoline i načina proizvodnje. U ovom radu ispitana su fizikalno-kemijska svojstva 92 uzorka 8 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski, livadni te med planinske livade). Određivani su sljedeći parametri: maseni udio hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze i prividna viskoznost meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio hidroksimetilfurfurala kretao u rasponu od 0, 36-27, 85 mg/kg, aktivnost dijastaze od 7, 38-44, 12 DN, a prividna viskoznost od 0, 027-0, 073 Pa s. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za aktivnost dijastaze i prividnu viskoznost ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.
med; hidroksimetilfurfural; dijastaza; viskoznost
nije evidentirano
engleski
Some of the physico-chemical properties of honey
nije evidentirano
honey; hydroxymethylfurfural; diastase; viscosity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
10.05.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb