Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neka fizikalno-kemijska svojstva meda (CROSBI ID 339007)

Ocjenski rad | diplomski rad

Despot, Vedrana Neka fizikalno-kemijska svojstva meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Despot, Vedrana

Vahčić, Nada

hrvatski

Neka fizikalno-kemijska svojstva meda

Med se vrednuje na temelju fizikalno-kemijske analize njegovih sastojaka. Fizikalno-kemijska svojstva meda kao što su velika viskoznost, gustoća, konzistencija i slatkoća usko su povezani sa činjenicom da je med otopina sa visokim sadržajem šećera. Također, raznolikosti u kemijskom sastavu meda posljedica su rasprostranjenosti biljaka, klime, uvjeta okoline i načina proizvodnje. U ovom radu ispitana su fizikalno-kemijska svojstva 92 uzorka 8 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski, livadni te med planinske livade). Određivani su sljedeći parametri: maseni udio hidroksimetilfurfurala, aktivnost dijastaze i prividna viskoznost meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio hidroksimetilfurfurala kretao u rasponu od 0, 36-27, 85 mg/kg, aktivnost dijastaze od 7, 38-44, 12 DN, a prividna viskoznost od 0, 027-0, 073 Pa s. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za aktivnost dijastaze i prividnu viskoznost ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.

med; hidroksimetilfurfural; dijastaza; viskoznost

nije evidentirano

engleski

Some of the physico-chemical properties of honey

nije evidentirano

honey; hydroxymethylfurfural; diastase; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

10.05.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija