Mikrobne kontaminacije u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnje piva (CROSBI ID 339439)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kocijan, Tanja
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Mikrobne kontaminacije u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnje piva
Od laboratorijske čiste kulture kvasca započinje cijeli proces proizvodnje piva, pa je iznimno važno da ta kultura bude besprijekorno čista s mikrobiološkog stanovišta. Mikrobiološki čist inokulum pivskog kvasca mora biti umnožen do količine dostatne za nacjepljivanje fermentora. U ovom radu praćen je broj stanica pivskog kvasca tijekom propagacije. Provedena je mikrobiološka kontrola tijekom propagacije pivskog kvasca i procesa proizvodnje piva, tj. tijekom svih faza proizvodnog procesa. Prisustvo kontaminanata u bilo kojoj fazi proizvodnje, smanjuje kvalitetu piva. U tromjesečnom razdoblju u kojem je provedena mikrobiološka kontrola u procesu propagacije pivskog kvasca i proizvodnji piva, nije bilo većih poteškoća a iz dobivenih rezultata vidljivo je da proizvedeno pivo odgovara mikrobiološkim uvjetima čistoće piva.
kontaminanti; kvasac; pivo; propagacija; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
engleski
Microbiological contaminations of yeast propagation process and beer production
nije evidentirano
beer; contaminants; Saccharomyces cerevisiae; propagation; yeast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
11.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb