Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice (CROSBI ID 339587)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radulović, Marina
Levaj, Branka
Pospišil, Jasna
hrvatski
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
U okviru ovog rada, u laboratorijskim uvjetima su pripravljene marmelade marelice s dodatkom jabuke, odnosno buče, u određenim omjerima, te se na osnovu proveenih analiza pokušalo utvrditi na koji način njihov dodatak utječe na parametre kvalitete i profil arome marmelade marelice. Tijekom preradbe sirovine najprije u poluproizvod, pa u gotov proizvod, provedene su osnovne fizikalno-kemijske analize i analiza sastojaka arome svježih sirovina, njihovih kaša i marmelada. Za određivanje hlapljivih aromatičnih spojeva primijenjena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) s punilom od polidimetilsiloksana (100 um PDMS) u kombinaciji s plinskom kromatografijom (GC-FID). Na temelju rezultata analiza utvrđeno je da dodatak jabuke ili buče ne utječe na određivana fizikalno-kemijska svojstva pripravljenih marmelada marelice. Identificirani aromatični sastojci u uzorcima, uključuju estere, karbonilne spojeve, terpene, alkohole i kiseline, međutim, korištenim tehnikama nije bilo moguće dokazati dodatak jabuke, odnosno buče u marmeladi marelice. Provedena senzorska analiza je pak pokazala da dodatak buče i u maloj koilčini negativno utječe na miris i okus marmelade marelice.
marelica; jabuka; buča; marmelada; aroma; HS-SPME; GC-FID
nije evidentirano
engleski
Influence of appple and pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricot marmalade
nije evidentirano
apricot; apple; pumpkin; marmalade; aroma; HS-SPME; GC-FID
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
14.05.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb