Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice (CROSBI ID 339587)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radulović, Marina Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice / Levaj, Branka (mentor); Pospišil, Jasna (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Radulović, Marina

Levaj, Branka

Pospišil, Jasna

hrvatski

Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice

U okviru ovog rada, u laboratorijskim uvjetima su pripravljene marmelade marelice s dodatkom jabuke, odnosno buče, u određenim omjerima, te se na osnovu proveenih analiza pokušalo utvrditi na koji način njihov dodatak utječe na parametre kvalitete i profil arome marmelade marelice. Tijekom preradbe sirovine najprije u poluproizvod, pa u gotov proizvod, provedene su osnovne fizikalno-kemijske analize i analiza sastojaka arome svježih sirovina, njihovih kaša i marmelada. Za određivanje hlapljivih aromatičnih spojeva primijenjena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) s punilom od polidimetilsiloksana (100 um PDMS) u kombinaciji s plinskom kromatografijom (GC-FID). Na temelju rezultata analiza utvrđeno je da dodatak jabuke ili buče ne utječe na određivana fizikalno-kemijska svojstva pripravljenih marmelada marelice. Identificirani aromatični sastojci u uzorcima, uključuju estere, karbonilne spojeve, terpene, alkohole i kiseline, međutim, korištenim tehnikama nije bilo moguće dokazati dodatak jabuke, odnosno buče u marmeladi marelice. Provedena senzorska analiza je pak pokazala da dodatak buče i u maloj koilčini negativno utječe na miris i okus marmelade marelice.

marelica; jabuka; buča; marmelada; aroma; HS-SPME; GC-FID

nije evidentirano

engleski

Influence of appple and pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricot marmalade

nije evidentirano

apricot; apple; pumpkin; marmalade; aroma; HS-SPME; GC-FID

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

14.05.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija