Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve (CROSBI ID 339633)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iveković, Vladimir Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve / Levaj, Branka (mentor); Pospišil, Jasna (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Iveković, Vladimir

Levaj, Branka

Pospišil, Jasna

hrvatski

Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve

U ovom radu cilj je bio istražiti sastav fenolnih (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i aromatičnih spojeva u breskvi, kaši marmeladi i kašastom soku proizvedenom u laboratorijskim uvjetima. Osim toga u svim uzorcima provedene su analize suhe tvari, pH vrijednosti i ukupne kiselosti dok su u breskvi i kaši određene količine šećera. Ukupni fenoli određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je sastav aromatičnih spojeva određen primjenom plinske kromatografije (GC) s plameno ionizacijskim detektorom (FID) uz mikroekstrakciju uzorka na čvrstoj fazi (SPME). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u svježoj breskvi, dok tijekom pripreme kaše, soka i marmelade dolazi do smanjenja količine fenolnih spojeva. Primjenom plinsko-kromatografske analize utvrđeno je da je došlo do manjeg smanjenja broja i količine aromatičnih spojeva tijekom pripreme kaše, soka i marmelade iz svježe breskve.

aromatični spojevi; breskva; Gc; fenoli

nije evidentirano

engleski

Determination of phenolic and flavour compounds in peach and peach products

nije evidentirano

flavour compounds; GC; peach; phenol

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

12.10.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija