Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve (CROSBI ID 339633)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Iveković, Vladimir
Levaj, Branka
Pospišil, Jasna
hrvatski
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve
U ovom radu cilj je bio istražiti sastav fenolnih (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i aromatičnih spojeva u breskvi, kaši marmeladi i kašastom soku proizvedenom u laboratorijskim uvjetima. Osim toga u svim uzorcima provedene su analize suhe tvari, pH vrijednosti i ukupne kiselosti dok su u breskvi i kaši određene količine šećera. Ukupni fenoli određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je sastav aromatičnih spojeva određen primjenom plinske kromatografije (GC) s plameno ionizacijskim detektorom (FID) uz mikroekstrakciju uzorka na čvrstoj fazi (SPME). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u svježoj breskvi, dok tijekom pripreme kaše, soka i marmelade dolazi do smanjenja količine fenolnih spojeva. Primjenom plinsko-kromatografske analize utvrđeno je da je došlo do manjeg smanjenja broja i količine aromatičnih spojeva tijekom pripreme kaše, soka i marmelade iz svježe breskve.
aromatični spojevi; breskva; Gc; fenoli
nije evidentirano
engleski
Determination of phenolic and flavour compounds in peach and peach products
nije evidentirano
flavour compounds; GC; peach; phenol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
12.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb