Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka (CROSBI ID 109550)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Hruškar, Mirjana ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 195-210-x

Podaci o odgovornosti

Hruškar, Mirjana ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada

hrvatski

Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka

Svrha ovog rada je istražiti promjene do kojih dolazi tijekom čuvanja nekih probiotičkih mliječnih proizvoda, a ovisno o trajanju i temperaturi skladištenja. U radu je ispitivan udjel komponenata arome uzoraka probiotičkih jogurta tijekom skladištenja pri + 4°C i + 20°C. Određivani su acetaldehid, diacetil, etanol te mliječna, limunska i octena kiselina, a analize su vršene počevši od 0-tog dana, svaki peti dan tijekom 20 dana. Acetaldehid, etanol, te mliječna, limunska i octena kiselina određeni su enzimskim metodama, a diacetil kolorimetrijski. Rezultati pokazuju da se udjel acetaldehida smanjuje tijekom skladištenja pri čemu je pad koncentracije brži pri + 20°C. S druge strane koncentracije diacetila, etanola i octene kiseline rastu tijekom skladištenja na obje temperaturne razine. Koncentracija mliječne kiseline tijekom skladištenja raste pri obje temperature, te nakon 20 dana skladištenja poraste dvostruko. Isto tako se i koncentracija limunske kiseline udvostručuje tijekom skladištenja. Porast svih određivanih organskih kiselina nešto je veći pri višoj temperaturi skladištenja.

komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje

nije evidentirano

engleski

The aroma of the probiotic yogurts with and without supplements

nije evidentirano

aroma compounds; probiotic yogurt; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53 (3)

2003.

195-210-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija