Primjena, uloga i vrsta zamjena za šećere u prehrani i dijetetici (CROSBI ID 30328)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Colić Barić, Irena
hrvatski
Primjena, uloga i vrsta zamjena za šećere u prehrani i dijetetici
Prema definiciji sladila su supstancije kompleksnog i različitog kemijskog sastava koje se upotrebljavaju radi smanjenja ili zamjene saharoze u prehrambenim proizvodima da bi se snizila njihova energetska vrijednost i zadržao postojeći intenzitet slatkoće. S obzirom na energetsku vrijednost dijele se na nutritivna i nenutritivna sladila. Nutritivna sladila osiguravaju sladak okus i imaju određenu energetsku vrijednost, a dopušteni za uporabu jesu: sorbitol, ksilitol, maltitol, laktitol, manitol, izomalt, hidrirani škrobni sirup, saharoza i fruktoza. Nenutritivna sladila koja nemaju energetsku vrijednost, a dopušteni za uporabu jesu: saharin, ciklamat, aspartam, acesulfam K, neohesperidin DC, taumatin. Danas većina populacije može uživati u velikom broju prehrambenih proizvoda zahvaljujući upotrebi sladila, a da se pri tome drže principa pravilne prehrane s obzirom na energetski unos i raznovrsnost u prehrani svih populacijskih skupina.
zamjene za šećere
nije evidentirano
engleski
Application, role and types of sweeteners in diet
nije evidentirano
sweeteners
nije evidentirano
Podaci o prilogu
95-105-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Ugljikohidrati u prehrani i dijetetici
Živković, Roko ; Ebling, Zdravko ; Jurčić, Zvonko
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
2002.
953-6868-08-3