Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 341300)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grba, Nikica Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Grba, Nikica

Vahčić, Nada

hrvatski

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda

Kakvoća meda ima najveći utjecaj na vrijednost meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o nizu različitih faktora kao što su botaničko i geografsko porijeklo meda, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 101 uzorka 23 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 24.6 do 68.8 mg/100 g, aktivnost invertaze od 0.325 do 26.84 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3.5 do +3.0 stupnjeva. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.

invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije

nije evidentirano

engleski

Determination of physico-chemical parameters of honey samples

nije evidentirano

honey; invertase; proline; specific rotation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

02.12.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija