Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 341300)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grba, Nikica
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Kakvoća meda ima najveći utjecaj na vrijednost meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o nizu različitih faktora kao što su botaničko i geografsko porijeklo meda, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 101 uzorka 23 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 24.6 do 68.8 mg/100 g, aktivnost invertaze od 0.325 do 26.84 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3.5 do +3.0 stupnjeva. Uočeno je da postoje velike razlike u određivanim parametrima unutar istih vrsta meda. Dobivene vrijednosti za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije ukazuju da postoje statistički značajne razlike i između različitih vrsta meda.
invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Determination of physico-chemical parameters of honey samples
nije evidentirano
honey; invertase; proline; specific rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
02.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb