Određivanje udjela vode u medu (CROSBI ID 341302)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maslać, Danijela
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje udjela vode u medu
S obzirom da je udio vode jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda, njeno određivanje mora biti brzo i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja vode u medu sušenjem u sušioniku pri određenoj temperaturi te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja, relativno dugo traje. Za brže određivanje udjela vode zato je upotrijebljena metoda sušenja mikrovalovima u sušnici "Milestone MLS - 1200 Mega System". Za pronalaženje uvjeta sušenja u mikrovalnoj sušnici korištena je Simpleks metoda kao jedna od metoda optimizacije. Rezultati dobiveni pomoću obje metode prikazani su u tablicama i statistički interpretirani.
med; određivanje vode; sušenje mikrovalovima
nije evidentirano
engleski
Water determination in honey
nije evidentirano
honey; microwave drying; water determination
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
20.01.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb