Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca (CROSBI ID 341419)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Galović, Vanja
Zechner-Krpan , Vesna
Petravić Tominac, Vlatka
hrvatski
Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca
Beta-glukan je homopolimer glukoze koji se nalazi u kvascu, gljivama, ječmu, zobi te u bakterijama. Jedna od najvažnijih aktivnosti beta-glukana je sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-g1ukana je stanična stijenka pivskog kvasca, Saccharomyces cerevisiae, koji je odgorčen lužinom (5 minuta pri 60 o^C), autoliziran kroz 36 sati pri 50 o^C te izoliran alkalnom ekstrakcijom 2 sata na 90 o^C. Nakon ispiranja vodom i sušenja taloga dobivenog glukana na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje dobiveni su po izgledu razliciti preparati beta-glukana, koji su podvrgnuti mnogobrojnim analizama.
beta-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
engleski
Alkaline isolation of beta-glucan from brewer's yeast
nije evidentirano
beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
08.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb