Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi (CROSBI ID 468146)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Mesaroš-Kanjski, Elika ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica ; Jonjić, Anto ; Šimatović, Ivan Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine. Lovran, 1998. str. 24-x

Podaci o odgovornosti

Mesaroš-Kanjski, Elika ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica ; Jonjić, Anto ; Šimatović, Ivan

hrvatski

Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi

hrvatska je neprijeporno mediteranska zemlja sa svim zna~ajkama i prednostima duge tradicije i odabira vrlo kvalitetne i zdrave prehrane s razmjerno mnogo ribe i plodova mora, autohtonog povr}a, mlijeka i mlije~nih proizvoda, mediteranskih za~ina, maslinova ulja i crnog vina, te osebujnog na~ina spravljanja hrane i gastronomskog umije}a. U hotelima na podru~ju crikveni~ko-vinodolske i opatijske rivijere i otoka Primorsko- goranske `upanije sprovedena je anketa kod 501 gosta. Iz rezultata ankete izvedeni su sljede}i zaklju~ci: gosti su dali prijedloge za menije sa `eljom da je riba zastupljenija na jelovniku, vi{e svje`eg povr}a i vo}a, manje masti, jelovnike prilagoditi kroni~nim bolesnicima te vi{e autohtonih nacionalnih jela. Od ispitanika, 92 posto koristilo je polupansion od kojih se 33,9 posto izjasnilo za laganiji meni s manje masti i 22,4 posto ispitanika boluje od nekih kroni~nih bolesti (dijabetes, hipertonija, hiperlipidemija ) te pretilosti. stoga se predla`e izrada jelovnika koji bi bio po svom sastavu prilago|en tim potrebama. Uvo|enje mediteranskog tipa prehrane u turisti~ku ponudu, koja se razlikuje od poznnatih preporuka za zdravu prehranu i standardnu prehranu, temelji se na navedenim namirnicama i jelima hrvatskoga podneblja. Upravo na{a pozicija, stoljetna tradicija mediteranske kulture i prehrane ~iji zna~aj u o~uvanju zdravlja sve vi{e dolazi do izra`aja, otvara nove mogu}nosti u turisti~koj ponudi.

mediteranska prehrana; turizam; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Our experience about mediterranean menu in tourism offer

nije evidentirano

mediterranean diet; tourism; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

24-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine

Lovran:

Podaci o skupu

Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine

predavanje

22.10.1998-24.10.1998

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita