Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast (CROSBI ID 341729)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gospodarić, Iva Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Petravić Tominac, Vlatka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Gospodarić, Iva

Zechner-Krpan, Vesna

Petravić Tominac, Vlatka

engleski

Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast

beta-1, 3-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-glukana je stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Cjelokupni postupak izolacije beta-1, 3-glukana koji je korišten u ovom radu započinje odgorčavanjem lužinom (5 minuta pri 60 0^C), a nakon toga slijedi autoliza kroz 36 sati pri 50 0^C, te izolacija alkalnom (2 sata na 90 0^C), a zatim kiselinskom ekstrakcijom (2 sata na sobnoj temperaturi). Dobiveni glukan je nekoliko puta ispran vodom i osušen na tri načina: na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje. Uzorak osušen u komori za raspršivanje ima najbolje karakteristike.

beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

30.09.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija