Činjenice i zablude o ozračivanju namirnica (CROSBI ID 463326)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ražem, Dušan
hrvatski
Činjenice i zablude o ozračivanju namirnica
Ozračivanje namirnica ionizirajućim zračenjem jedini je postupak koji jamči postizanje zdravstvene ispravnosti, odnosno produljenje trajnosti, uz istovremeno zadržavanje izvornih osobina sirovih namirnica, sve zahvaljujući činjenici da zračenje proizvodi dramatične biološke učinke, a da su fizičke i kemijske promjene minimalne. Usprkos očitim tehničkim i drugim prednostima, ovaj postupak opterećen je i mnogim predrasudama. Pokušat ćemo raspršiti neke od postojećih zabluda, odgovarajući na neka pitanja koja se često postavljaju u svezi s primjenom ionizirajućeg zračenja za konzerviranje namirnica: tko je i zašto zainteresiran za ovu tehnologiju, koliki je njen današnji opseg, da li postupak može inducirati radioaktivnost u ozračenim namirnicama, da li su ozračene namirnice sigurne kemijski i mikrobiološki i prikladne prehrambeno, uzrokuje li tehnologija i neke dodatne rizike, kakve se metode nadzora primjenjuju i kakav je stav potrošača prema ovoj tehnologiji. U odgovorima na ova pitanja također su uklopljene i obavijesti o stanju u Hrvatskoj i međunarodnom stanju tehnologije.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
Facts and prejudices about food irradiation
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
5-15-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Grgić, Zlatko ; Vajak, Ž.
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo
Podaci o skupu
23. Stručni sastanak Sekcije za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog farmaceutskog društva
predavanje
21.11.1996-22.11.1996
Stubičke Toplice, Hrvatska