PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA (CROSBI ID 342780)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Boras, Marija
Levaj, Branka
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA
Tijekom zrenja marelica različitih sorti uzgojenih u Baranji i dolini Neretve promjene polifenola i karotenoida su određene upotrebom HPLC sa UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezrelo voće imalo je najveći udio fenola, koji se smanjivao u srednje zrelom voću, dok je udio fenola u konzumno zrelom voću bio sličan kao i u srednje zrelom voću. Od polifenola, flavan-3-oli, klorogenska kiselina i kvercetin-3-rutinozid su bili dominantni u svim stupnjevima zrelosti kod obje sorte marelica. Količina fenola tijekom zrenja marelica ovisila je o sorti, dok geografsko područje nije bitno utjecalo na koncentraciju polifenola Tijekom zrenja količine karotenoida značajno su porasle, posebno β -karoten koji predstavlja između 70% i 85% ukupnih karotenoida. β -Karoten i γ -karoten određeni su u obje sorte, dok su α -karoten, zeaksantin i lutein pronađeni u sorti Mađarska najbolja. Na koncentraciju karotenoida značajno su utjecali područje uzgoja i sorta, a veća koncentracija određena je u marelicama uzgojenim u Mediteranskom području.
fenolni spojevi; karotenoidni spojevi; marelica
nije evidentirano
engleski
THE COMPOSITION OF PHENOLS AND CAROTENOIDS IN APRICOTS DURING THE RIPENING
nije evidentirano
phenolic compounds; charotenoids; apricot
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
07.02.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb