Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA (CROSBI ID 342780)

Ocjenski rad | diplomski rad

Boras, Marija PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA / Levaj, Branka (mentor); Dragović-Uzelac, Verica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Boras, Marija

Levaj, Branka

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA

Tijekom zrenja marelica različitih sorti uzgojenih u Baranji i dolini Neretve promjene polifenola i karotenoida su određene upotrebom HPLC sa UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezrelo voće imalo je najveći udio fenola, koji se smanjivao u srednje zrelom voću, dok je udio fenola u konzumno zrelom voću bio sličan kao i u srednje zrelom voću. Od polifenola, flavan-3-oli, klorogenska kiselina i kvercetin-3-rutinozid su bili dominantni u svim stupnjevima zrelosti kod obje sorte marelica. Količina fenola tijekom zrenja marelica ovisila je o sorti, dok geografsko područje nije bitno utjecalo na koncentraciju polifenola Tijekom zrenja količine karotenoida značajno su porasle, posebno β -karoten koji predstavlja između 70% i 85% ukupnih karotenoida. β -Karoten i γ -karoten određeni su u obje sorte, dok su α -karoten, zeaksantin i lutein pronađeni u sorti Mađarska najbolja. Na koncentraciju karotenoida značajno su utjecali područje uzgoja i sorta, a veća koncentracija određena je u marelicama uzgojenim u Mediteranskom području.

fenolni spojevi; karotenoidni spojevi; marelica

nije evidentirano

engleski

THE COMPOSITION OF PHENOLS AND CAROTENOIDS IN APRICOTS DURING THE RIPENING

nije evidentirano

phenolic compounds; charotenoids; apricot

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

07.02.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija