Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽOJ I PRERAĐENOJ PULPI MANDARINA I KLEMENTINA (CROSBI ID 342783)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čeh, Melita ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽOJ I PRERAĐENOJ PULPI MANDARINA I KLEMENTINA / Levaj, Branka (mentor); Dragović-Uzelac, Verica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Čeh, Melita

Levaj, Branka

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽOJ I PRERAĐENOJ PULPI MANDARINA I KLEMENTINA

U radu je ispitivan fizikalno- kemijski sastav mandarine i klementine te njihovih pripremljenih niskokaloričnih džemova i sokova. U svježoj pulpi i prerađenim proizvodima (mutni sok i džem) mandarine Citrus Unshiu cv. Owari i Saigon te klementine Citrus Clementina cv.Corsica SRA 63 i Hernandinas primjenom tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/ VIS Diode Array detekciju identificirano je pet karotenoidnih pigmenata: lutein, zeaksantin, β - kriptoksantin, α - karoten i β -karoten. β -karoten je određen u svim pulpama u najvećoj, a β - kriptoksantin u najmanjoj koncentraciji osim u pulpi klementine Corsica SRA 63. Tijekom prerade pulpe u džem i sok količina karotenoidnih pigmenata se smanjila. Na smanjenje koncentracije karotenoidnih pigmenata utjecala je primjena povišene temperature tijekom kuhanja. Gubitak karotenoidnih spojeva je u džemovima bio veći nego u sokovima jer je povišena temperatura i vrijeme izlaganja povišenoj temperaturi prilikom kuhanja džemova bilo veće. U svim priređenim džemovima i sokovima najstabilniji su karotenoidni pigmenti Citrus Clementina cv.Corsica SRA 63.

HPLC; klementina; mandarina; pulpa

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PULP

nije evidentirano

carotenoid pigments; clementine; HPLC; mandarin; pulp

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

15.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija