Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA (CROSBI ID 342790)

Ocjenski rad | diplomski rad

Biček, Martina ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA / Levaj, Branka (mentor); Dragović-Uzelac, Verica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Biček, Martina

Levaj, Branka

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA

U ovom radu određeni su karotenoidni pigmenti u svježim i prerađenim korama mandarina i klementina. U tu svrhu korištene su četiri sorte mandarina: Citrus Unshiu cv. Owari i Saigon te Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63 i Hernandinas. Kore mandarina i klementina podvrgnute su procesu kandiranja i sušenja radi dobivanja proizvoda, kandirane i sušene kore. Svježim te kandiranim i sušenim korama određen je fizikalno – kemijski sastav. Karotenoidni pigmenti u kori mandarina kao i u proizvodima, određeni su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV – VIS Diode Array detekciju. Karotenoidni pigmenti određeni u svježim te kandiranim i sušenim korama bili su: lutein, zeaksantin, β -kriptoksantin, α -karoten, β -karoten. Postupci kandiranja i sušenja značajno su utjecali na smanjenje svih karotenoidnih pigmenata, a naročito na smanjenje β -karotena koji se pokazao kao najnestabilniji. Kod postupka kandiranja najstabilniji bio je β -kriptoksantin, dok je kod postupka sušenja najstabilniji bio α -karoten.

mandarina; kora; karotenoidni pigmenti; HPLC

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PEELS

nije evidentirano

mandarin; peel; carotenoid pigments; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

15.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija