ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA (CROSBI ID 342790)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Biček, Martina
Levaj, Branka
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA
U ovom radu određeni su karotenoidni pigmenti u svježim i prerađenim korama mandarina i klementina. U tu svrhu korištene su četiri sorte mandarina: Citrus Unshiu cv. Owari i Saigon te Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63 i Hernandinas. Kore mandarina i klementina podvrgnute su procesu kandiranja i sušenja radi dobivanja proizvoda, kandirane i sušene kore. Svježim te kandiranim i sušenim korama određen je fizikalno – kemijski sastav. Karotenoidni pigmenti u kori mandarina kao i u proizvodima, određeni su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV – VIS Diode Array detekciju. Karotenoidni pigmenti određeni u svježim te kandiranim i sušenim korama bili su: lutein, zeaksantin, β -kriptoksantin, α -karoten, β -karoten. Postupci kandiranja i sušenja značajno su utjecali na smanjenje svih karotenoidnih pigmenata, a naročito na smanjenje β -karotena koji se pokazao kao najnestabilniji. Kod postupka kandiranja najstabilniji bio je β -kriptoksantin, dok je kod postupka sušenja najstabilniji bio α -karoten.
mandarina; kora; karotenoidni pigmenti; HPLC
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PEELS
nije evidentirano
mandarin; peel; carotenoid pigments; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
15.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb