Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj pulpi mandarina i klementina (CROSBI ID 342806)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jagar, Iva
Levaj, Branka
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj pulpi mandarina i klementina
U četiri sorte mandarina (Citrus Unshiu Marcovich Saigon, Citrus Unshiu Marcovich Owari, Citrus Clementine Corsica SRA 63 i Citrus Clementine Hernandinas) određivani su flavanon glikozidi (FG) i polimetoksi flavoni (PMF). Također je ispitivana stabilnost flavanon glikozida i polimetoksi flavona prilikom prerade mandarina u sokove i džemove. Ispitivane pulpe od flavanon glikozida sadrže narirutin, hesperidin, naringin, poncirin i didimin, a od polimetoksi flavona sinensetin, nobiletin i tangeretin. Tijekom prerade u sok, količina flavanon glikozida i polimetoksi flavona bila je relativno stabilna, dok se prilikom prerade u džem smanjila.
flavanon glikozidi; klementina; mandarina; polifenolni spojevi; polimetoksi flavoni
nije evidentirano
engleski
Investigation of flavanone glycosides and polimetoxylated flavones in raw and processed pulp of mandarin and clementine
nije evidentirano
clementine; mandarin; flavanone glycosides; polyfenols; polymetoxilated flavones
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
07.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb