Identifikacija hlapljivih sastojaka specifičnih vrsta meda s područja Sjeverozapadne Hrvatske (CROSBI ID 344411)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Lušić, Dražen
Ćurić, Duška
hrvatski
Identifikacija hlapljivih sastojaka specifičnih vrsta meda s područja Sjeverozapadne Hrvatske
U ovom radu ispitivana je hlapljiva frakcija specifičnih vrsta meda karakterističnih za područje sjeverozapadne Hrvatske. Analizama hlapljivih tvari prethodilo je ispitivanje osnovnih parametara kvalitete meda. Ispitivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda kadulje porijeklom s odabranih lokacija sjeverozapadne Hrvatske, pokazalo je da su uzorci meda kadulje udovoljavali temeljnim zahtjevima kakvoće meda. U kontekstu nepostojanja prethodnih ispitivanja, visoka vrijednost indeksa dijastaze i odnosa sadržaja fruktoze i glukoze, predlažu se kao diskriminirajući parametri botaničkog porijekla meda kadulje. Na svim uzorcima napravljena je peludna i senzorska analiza. Najčešće karakteristike meda kadulje jesu: bež do jantarna boja, miris slabog do srednjeg intenziteta, peckav, po drvu, okus skoro uvijek izrazito kiselkast po karameli s postojanim povratnim voćnim okusom, što je predloženo kao standardni profil monoflorne podudarnosti meda kadulje. Da bi navedene pretpostavke dobile potvrdu potrebno je nekoliko godina sustavno vršiti ispitivanja s uzorcima prikupljenim na istim lokacijama prethodnih istraživanja. Metoda HS-SPME-GC-FID, korištenjem "trofaznog", divinilbenzen/Carboxen/ polidimetilsiloksan vlakna, nije se pokazala pogodnom kao analiza za ispitivanje hlapljivih tvari meda, dok se HS-SPME-GC-MS metoda pokazala pogodnom. U cilju određivanja diskriminantnih parametara za med kadulje, određeni su spojevi koji su uvršteni u prijedlog profila hlapljivih tvari meda kadulje. Ova metoda pokazuje dobar potencijal u smislu detektiranja spojeva, međutim u cilju određivanja njihovih koncentracija potrebno je vršiti daljnje usavršavanje analitičkog postupka i aparature.
Botaničko porijeklo meda; hlapljive tvari; kvaliteta meda; med; med kadulje; monoflorna podudarnost; natprostor; SPME
nije evidentirano
engleski
Identification of volatile compounds of particular honey species with the origin from North-West Croatia
nije evidentirano
Honey botanical origin; headspace; honey quality; sage honey; SPME; unifloral concordance; volatile compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
143
07.11.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb