Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) (CROSBI ID 344693)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Ivana Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Kovač, Ivana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena kakvoće prehrane studentske populacije u Splitu mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI)

Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću prehrane u reprezentativnom broju studenata iz sveučilišnog centra u Splitu s obzirom na M-DQI, preporuke (DRI ; RDA) i spol. Upotrijebljena dijetetička metoda bila je kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (Q-FFQ) (n=146). Rezultati pokazuju pravilnije prehrambene navike i unos nutrijenata u žena nego u muškaraca. Vrlo mali postotak studenata ima adekvatan unos i makro i mikronutrijenata kao i adekvatnu nutritivnu gustoću svih praćenih mikronutrijenata u cjelodnevnom obroku. Procjena prehrane mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) svrstava 67, 1 % studenata u kategoriju lošije kakvoće prehrane (8-14 bodova). Bodovi za M-DQI kod muškaraca su 8, 4, a kod žena 8, 7 i nije utvrđena statistički značajna razlika. Viša korelacija za M-DQI utvrđena je sa makronutrijentima nego sa mikronutrijentima. Preporuča se veća učestalost zajutarka, konzumiranja voća i povrća, manji unos proteina, ugljikohidrata i lipida, a veći unos prehrambenih vlakana, te kalcija i željeza u žena.

DRI; M-DQI; nutrijenti; prehrambene navike; Q-FFQ

nije evidentirano

engleski

Estimation of dietary habits and diet quality in Split university students with mediterranean dietary quality index (M-DQI)

nije evidentirano

DRI; M-DQI; nutrients; dietary habits; Q-FFQ

nije evidentirano

Podaci o izdanju

91

13.04.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija