Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mineralnih sastojaka i kiselosti prehrane na koštanu masu mladih štakora (CROSBI ID 344848)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Šarić, Marija Utjecaj mineralnih sastojaka i kiselosti prehrane na koštanu masu mladih štakora / Piasek, Martina (mentor); Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 2007

Podaci o odgovornosti

Šarić, Marija

Piasek, Martina

hrvatski

Utjecaj mineralnih sastojaka i kiselosti prehrane na koštanu masu mladih štakora

Cilj istraživanja bio je procijeniti utjecaj natrijeva klorida odnosno prehrane koja utječe na kiselo-lužnatu ravnotežu organizma i njihova međudjelovanja na koštanu masu tijekom rasta. Istraživanja su provedena na pokusnom modelu in vivo, u rastućih, mladih, spolno zrelih albino štakorica (soj Wistar). U prvom dijelu istraživanja životinjama je dodavan natrijev klorid (NaCl) uz istodobno različite koncentracije kalcija i fosfora u hrani, u drugom dijelu davan je NaCl i lužnata sol kalijev citrat (K-citrat), a u trećem dijelu davani su kisela sol amonijev klorid (NH4Cl) i K-citrat. Soli su davane u obliku otopina u vodi za napajanje. Jedan put na tjedan određivane su tjelesne mase životinja i prosječan unos hrane i pića. Nakon dvomjesečne izloženosti izmjerena je mineralna gustoća cijelog tijela, te skupljana 24-satna mokraća za analize pH i koncentracije mineralnih elemenata. Životinje su usmrćene u narkozi i izvađeni su desni femuri za određivanje koštane mase i koncentracija mineralnih elemenata u kostima. U mladih štakora nađeno je da povećani unos soli te povećana kiselost prehrane povećavaju izlučivanje kalcija u mokraći, što se može ublažiti dodavanjem lužnate soli (K- citrata). Dodavanjem NaCl smanjuje se kalcij u femuru mladih štakora (u dobi od 6 tjedana) i ne mijenja u kostima odraslih štakora (u dobi od 4 mjeseca). Dodavanjem lužnate soli (K- citrata) ublažava se gubitak kalcija iz bedrene kosti izazvan visokim unosom NaCl. Povećana kiselost prehrane (dodavanjem NH4Cl) povezana je sa smanjenjem koštane mase cijelog tijela mladog štakora. Zaključeno je da visoki unos kuhinjske soli i kiselost prehrane mogu imati štetne učinke na metabolizam kalcija i kost rastućeg štakora. Povoljno djelovanje lužnate prehrane pokazano je dodavanjem lužnate soli čime se barem djelomice ublažavaju nepovoljni učinci gubitka koštane mase potaknuti slanom odnosno kiselom prehranom u mladih štakora.

amonijev klorid; kalciurija; kalijev citrat; koštana masa; natrijev klorid; prevencija osteoporoze

Članovi Povjerenstva za ocjenu i obranu disertacije: Vukičević, Slobodan ; Kušec, Vesna ; Piasek, Martina (član u zamjeni: Bulić-Jakuš, Floriana)

engleski

Effects of dietary mineral elements and acid load on bone mass in young rats

nije evidentirano

acid-base load; bone mass; calcium intake; sodium intake; urinary calcium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

110

19.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita