Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba (CROSBI ID 330210)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Komes, Draženka
Konja,Gordana
hrvatski
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba
Upotreba enzima u tehnologiji vina je opravdana pri čemu je postignuto dobivanje kompaktnog taloga, potpuno bistrog vina, a prebacivanjem tehnologije u veće mjerilo može se očekivati i osjetno povećanje iskorištenja mošta. Pokazan je utjecaj čestica mutnoće mošta na kemijski sastav vina u pogledu koncentracije viših alkohola i estera. U bistrom vinu je manje sinteza viših alkohola, dok se esteri izo-amil acetat i etil acetat sintetiziraju u nešto većim koncentracijama. Viši alkoholi u koncentraciji do 0,3 g/L pozitivno utječu na senzorska svojstva vina, dok u višim koncentracijama daju negativan, oštar ton u vinu.
enzimi; bijelo vino; senzorika
nije evidentirano
engleski
Influence of addition different ezyms on chemichal composition and snsoric characteristics of wine sort Graševina- the late vintage
nije evidentirano
enzyms; white wine; sensoric
nije evidentirano
Podaci o izdanju
87
11.03.1998.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb