Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda (CROSBI ID 345458)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Popović, Tajana
Levaj, Branka
hrvatski
Utjecaj sorte, načina uzgoja i uvjeta proizvodnje na kvalitetu marmelade od jagoda
U ovom radu ispitivan je fizikalno - kemijski sastav, fenolni sastav i antioksidativna aktivnost kaša jagoda i niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada i Elsanta iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja. Marmelade su kuhane u vakuum - kuhaču i pri atmosferskom tlaku u laboratorijskim uvjetima. U analiziranim kašama konvencionalnog i ekološkog podrijetla količina topljive suhe tvari i pH vrijednosti bile su podjednake. Utvrđeno je da kaše ekološkog podrijetla imaju veću količinu pektina. Količina ukupnih fenola i neflavonoida bila je veća u kašama i marmeladama ekološkog podrijetla. Preradom kaša u marmelade došlo je do smanjenja količine ukupnih fenola, naročito antocijana, ali to nije utjecalo na smanjenje antioksidativne aktivnosti. Način kuhanja i vrsta dodanog šećera ne utječu na fizikalno - kemijski sastav marmelade. Metodom kvantitativne deskriptivne analize ocijenjena su senzorska svojstva svježih plodova i kaša jagoda navedenih sorti. Svježe jagode iz ekološkog uzgoja imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti. Kaše ekološkog podrijetla imale su bolje ocijenjen intenzitet obojenosti, aromu po voću, slatkoću okusa i viskoznost.
antioksidativna aktivnost; antocijani; jagode; marmelade; QDA
nije evidentirano
engleski
Variety, cultivar, and processing influence on the quality of strawbery marmelade
nije evidentirano
antioxidative activity; anthocyanins; strawberries; marmelades; QDA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
14.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb