Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda (CROSBI ID 345805)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Strižak, Željka
Levaj, Branka
hrvatski
Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda
U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti klementina, Corsica cv SRA 64 i cv. Hernandina, te soka, džema, kandirane kore i mljevene dehidratirane kore dobivenih iz ovih sorti kao polaznih sirovina. Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje pulpe i svih proizvoda. Pokazalo se da postoje manje razlike u fizikalno kemijskom sastavu upotrijebljenih sorti. Pri senzorskom ispitivanju su pulpa i sok sorte Hernandina postigle višu ukupnu ocjenu od sorte Corsica, a za džem, kandiranu koru i mljevenu dehidratiranu koru je vrijedilo obratno. Aromatični sastojci određivani su kvalitativno plinskom kromatografijom. U svim sirovinama i proizvodima najveći broj identificiranih spojeva pripadao je skupini terpena, pri čemu su limonen, mircen, linalool, citronelol, geraniol i timol bili svugdje zastupljeni. Najveće razlike su primijećene u skupini estera. Općenito je u kori te njezinim proizvodima pronađeno više različitih aromatičnih spojeva nego u pulpi i proizvodima dobivenim iz pulpe.
aroma; citrus; klementina; plinska kromatografija; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Aromatic profil of fresh clementine and clementine products
nije evidentirano
aromatic compound; citrus; Clementine; gas chromatography; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
08.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb