Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda (CROSBI ID 345805)

Ocjenski rad | diplomski rad

Strižak, Željka Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Strižak, Željka

Levaj, Branka

hrvatski

Aromatični profil svježe klementine i njezinih proizvoda

U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti klementina, Corsica cv SRA 64 i cv. Hernandina, te soka, džema, kandirane kore i mljevene dehidratirane kore dobivenih iz ovih sorti kao polaznih sirovina. Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje pulpe i svih proizvoda. Pokazalo se da postoje manje razlike u fizikalno kemijskom sastavu upotrijebljenih sorti. Pri senzorskom ispitivanju su pulpa i sok sorte Hernandina postigle višu ukupnu ocjenu od sorte Corsica, a za džem, kandiranu koru i mljevenu dehidratiranu koru je vrijedilo obratno. Aromatični sastojci određivani su kvalitativno plinskom kromatografijom. U svim sirovinama i proizvodima najveći broj identificiranih spojeva pripadao je skupini terpena, pri čemu su limonen, mircen, linalool, citronelol, geraniol i timol bili svugdje zastupljeni. Najveće razlike su primijećene u skupini estera. Općenito je u kori te njezinim proizvodima pronađeno više različitih aromatičnih spojeva nego u pulpi i proizvodima dobivenim iz pulpe.

aroma; citrus; klementina; plinska kromatografija; senzorsko ocjenjivanje

nije evidentirano

engleski

Aromatic profil of fresh clementine and clementine products

nije evidentirano

aromatic compound; citrus; Clementine; gas chromatography; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

08.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija