Aromatični profil svježe mandarine i njezinih proizvoda (CROSBI ID 345809)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hećimović, Ivana
Levaj, Branka
hrvatski
Aromatični profil svježe mandarine i njezinih proizvoda
U ovom radu određeni su fizikalno-kemijski parametri i aromatični profil dviju sorti mandarina ˝Citrus Unshiu Marcovitch˝ cv. Saigon i Owari. Fizikalno-kemijska analiza pokazala je da nema značajnih razlika u sirovini i proizvodima između te dvije sorte. U sirovini su određivani pektini topivi u vodi, oksalatu i lužini. Rezultati su pokazali da su u kori sorte Owari sva tri oblika pektina prisutna u većem udjelu u odnosu na sortu Saigon. U pulpi sorte Saigon prisutno je više pektina topivih u vodi i oksalatu, dok je kod sorte Owari veći udio pektina topivih u lužini. Senzorskim ocjenjivanjem najbolje rezultate postigli su pulpa, sok i džem mandarine sorte Saigon odnosno kandirana kora i mljevena dehidratirana kora mandarine sorte Owari. Aromatični sastojci određivani su pomoću plinske kromatografije. Identificirani su spojevi unutar skupina alkohola, laktona, kiselina, estera, karbonilnih spojeva i terpena. Terpeni su najveća skupina identificiranih spojeva te ujedno i najviše odgovorni za aromu mandarina.
aroma; mandarina; plinska kromatografija; prerada; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Aromatic profile of fresh mandarin and mandarin products
nije evidentirano
aroma; gas chromatography; mandarin; processing; sensoric evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
08.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb